Idrottens dag i Husby och Tumba

Den här veckan har Idrottens dag arrangerats på många platser runt om i Sverige. Här i vårt distrikt har vi på RF-SISU Stockholm funnits på plats på Kvarnbackaskolan i Husby och på Storvretsskolan i Tumba.

Sidan uppdaterades: 29 september 2023

Idrottens dag 2023 fick en fin inramning med solsken och härlig stämning. Hundratals elever fick träffa representanter från idrottsföreningar som har sin verksamhet i skolornas närområden. Handboll, aerobics, boxning, innebandy, parkour, basket, schack, friidrott, dans, badminton och fotboll är några av idrotterna som eleverna har haft möjlighet att testa.

Vill nå de som är minst aktiva

– Då vi arrangerar Idrottens dag i samverkan med skolor är vår förhoppning att vi ska nå de barn som tidigare inte hittat ”sin” idrott. Den här dagen ger eleverna en möjlighet att prova olika idrotter och hitta glädjen i att röra sig, säger Marina Lara Tillberg som var projektledare för Idrottens dag, hos oss på RF-SISU Stockholm.

På Idrottens dag i Tumba hade eleverna möjlighet att prova parkour, basket, boxning, dans, badminton och fotboll.

– Vi vill bygga broar mellan skolan, barnen och idrottsrörelsen. Vi vet att barn som rör på sig regelbundet också mår bättre och orkar fokusera bättre i skolan, säger Ulrika Lindgren, vår samordnare för Rörelsesatsningen i skolan.

Målet med Idrottens dag är att så många barn som möjligt deltar i 120 minuters fysisk aktivitet under dagen. Sedan hoppas vi att flera av barnen hittar en idrott som de blir nyfikna på och vill fortsätta med.

I Husby fanns representanter från följande idrotter på plats; handboll, aerobics, boxning, innebandy, schack och friidrott.

Idrottens dag är en del av European School Sports Day, som genomförs tillsammans med skolbarn över hela Europa, och EU:s satsning European Week of Sport. Evenemanget lockar miljontals runtom i Europa. Bara i Sverige har hundratusentals barn deltagit sedan starten 2017. I år är närmare 120 000 barn från 560 skolor i 158 kommuner anmälda.

Mer info: Riksidrottsförbundet är huvudarrangör av Idrottens dag, tillsammans med våra RF-SISU distrikt på respektive ort. Under European Week of Sports 2022 deltog fler än 13 miljoner deltagare från 40 länder. Idrottens dag är också en del av Rörelsesatsning i skolan och skolor som medverkar i satsningen bjuds in att vara med på Idrottens dag.

Mer info om idrottens dag finns här
https://www.rf.se/rf-arbetar-med/aktuella-satsningar/idrottens-dag

Sidan publicerades: 29 september 2023