Maria Bresell brinner för att alla barn ska bli sedda

Maria Bresell, Huddinge Handbollklubb, är ledaren som brinner för att alla barn ska bli sedda och få spela handboll. Under den stora flyktingvågen 2015 startade hon även upp handboll för nyanlända i Flemingsberg, en verksamhet som lever kvar än i dag. Nu är hon nominerad till RF-SISU Stockholms utmärkelse ”Årets barn- och ungdomsledare”.

Sidan uppdaterades: 31 januari 2023

Nästan alla dagar i veckan är Maria på golvet som ledare. Dels för Huddinges P14-lag och en gång i veckan för barn i Flemingsberg.

– Vilken idrott du än är med i är det viktigt för psykiskt välmående, stolthet och din självkänsla, säger Maria Bresell.

Att se varje barn är en viktig del av hennes ledarskap.

– Alla barn blir inte sedda. Genom idrotten får de en plats som betyder något. Som ledare kan det handla om att bara prata med dem och ställa frågor.

– Sedan är det viktigt att jag själv visar hur mycket jag gillar det och längtar till träningen. Om de kommer med förslag på övningar till våra träningar är det viktigt att jag har med det på kommande träningar.

Under den stora flyktingvågen 2015 kände Maria Bresell att hon vill göra något för alla barn som kom till Sverige.

– Jag blev väldigt berörd och anmälde mig till Rädda Barnen. Jag var ute och besökte flyktingboenden där jag satt jag och pysslade och målade med barnen.

– Jag märkte att de behövde rörelse och aktivitet. Vi började med en enkel vindtunnel från Ikea. Efter det försökte jag få en träningstid genom Huddinge kommun för att köra i gång handboll. Det var inte så enkelt.

Maria skrev till samtliga partier i kommunen för att få en träningstid.

– Jag fick stöd av kommunen och fick en tid i Flemingsbergshallen. Inför den första träningen hade vi laddat massor och trodde att det skulle bli värsta anstormningen.

Besvikelsen var stor när det inte kom ett barn. Maria gav inte upp utan gick runt på skolor, fritids och i trapphus och delade ut lappar om träningarna.

– Vi blev snabbt en stor grupp med 40 barn. Det var lätt kaotiskt med barnvagnar och fullt med föräldrar vid sidan av, berättar Maria.

Verksamheten är kvar än i dag. Nu vänder sig Huddinge HK till barn i Flemingsberg i åldern 7-9 år. Träningarna är kostnadsfria och Maria håller i dem tillsammans med ledarna Mille Ehnstedt och Susanne Roll.

Maria Bresell har själv mer än 100 landskamper för Sverige på 80- och 90-talet. Som ledare är hon emot alla former av tidig elitsatsning.

– Alla som forskar inom idrott säger exakt samma sak, ändå kan jag se hur vissa toppar sina lag och har positioner tidigt. Jag känner att de inte fattar något. När det gäller vårt P14-lag är vi stenhårda med att alla spelar lika mycket och på olika positioner.

– Sedan har vi flera lag så att det inte är för många spelare på matcherna, då får alla spela mycket. Barn vill spela hela tiden.

I laget har spelarna alltid med sig en nedskriven överenskommelse som är inplastad.

– Det handlar om vad som är viktigt i vårt lag, som att säga hej när du kommer eller att du kan ha övningar med vem som helst och att du alltid ska göra ditt bästa. Framför allt ska vi ha roligt tillsammans och vi är alltid många på träningarna.

Vad är det bästa med att vara ledare?

– Engagemanget jag känner för att barn och ungdomar ska tycka om handboll och ge dem en meningsfull fritid. Även att se det långsiktiga målet i det sportsliga, att de blir bättre på handboll, men att det är ännu viktigare att vara en bra kompis.

Sidan publicerades: 30 januari 2023