"Vår målsättning är att friidrotten ska spegla samhället"
I Sätra finns en av Sveriges bästa friidrottshallar. Tidigare tränade endast ett fåtal barn från närområdet här. Sara och Gladys, från Spårvägen friidrott, beslutade sig för att ändra på det och har under resans gång fått stöd av RF-SISU Stockholm.
Sidan uppdaterades: 26 september 2022
Det är en av de sista träningarna inför sommarlovet för Spårvägens friidrottsgrupp från Sätra och Bredäng. Vädret växlar mellan sol och mörka moln som en klassisk svensk sommardag.
På Sätra IP:s löparbanor springer några motionärer varv efter varv. Samtidigt samlas barnen och ungdomarna för en gemensam uppvärmning.
– I dag är det fokus på häcklöpning, säger gruppens tränare Sara Wäsström samtidigt som hon kör i gång träningen.
Men vi backar bandet två år.
Inför sommaren 2020 var det dags för Saras dotter att börja i friidrottsskola. Själv bor hon i Axelsberg, det logiska valet blev friidrottsplatsen i Sätra som ligger en joggingtur från hennes hem.
– När jag kom ner till friidrottsskolan första gången konstaterade jag att det knappt var en person med annan etnicitet än svensk. Jag är själv halvtunisier och kände när jag stod i en stadsdel där cirka 90 procent har utländsk bakgrund att de misslyckats med att nå den målgruppen, säger Sara och fortsätter:
– Sätra IP och friidrottshallen var något du reste till för att sedan lämna.
Hon beslutade sig för att starta upp friidrott med fokus på barn och ungdomar som bodde i Sätra och Bredäng och tog kontakt med sin friidrottskollega Gladys Samuelsson.
Tillsammans gav de sig ut i skolorna för att rekrytera till den nya friidrottsgruppen.
– En av de elitaktiva, Marvin Tay, hängde med mig och Gladys runt i skolorna när vi bjöd in barnen till den nya gruppen, säger Sara.
Redan första dagen kom det ner 25 barn.
– Efter det har det bara rullat på. I dag är det 30 barn och ungdomar i gruppen och vi tränar tre gånger i veckan. Vi ökar hela tiden och många vill träna ännu mer. En utmaning på sikt är att få ännu fler ledare.
Funktionärer på Stockholm Marathon.
För flera av dem som är med i gruppen har friidrotten blivit ett nytt sammanhang och ett lyft.
– Det är många tjejer med och flera av dem är nyanlända. Ofta har de inga andra aktiviteter och är trångbodda. Genom föreningen kommer de ut på tävlingar och första helgen i juni var de även funktionärer på Stockholm Marathon, säger Sara Wäsström och fortsätter:
– Detta har öppnat en helt ny värld för dem. De som är mest aktiva är de som är minst integrerade och ofta är inte föräldraengagemanget det mest närvarande, vilket innebär mer jobb för oss ledare. Men det är det verkligen värt.
Spårvägens slogan är ”Spåret tar dig hela vägen”, det betyder att du ska kunna börja i föreningen som tioåring och ta dig hela vägen till ett OS-guld, som Daniel Ståhl vann förra sommaren.
– Jag och Gladys kände att vi ville att det skulle gälla alla och att vi inom föreningen verkligen kan stå för de orden.
Gruppen med Spårvägen Friidrotts olympiske mästare Daniel Ståhl. FOTO: Spårvägen Friidrott.
Både Sara och Gladys har erfarenhet av att känna utanförskap – det har hjälpt dem i deras roll som ledare för gruppen.
– Gladys föräldrar är från Kamerun och jag har en tunisisk pappa. Vi har ibland känt att friidrotten i Sverige inte tänkte på inkludering. Vår målsättning är att friidrotten ska spegla samhället och att fler ska få samma möjlighet att bli en del av svensk friidrott som vi haft hos Spårvägen.
För att den nya satsningen skulle bli lyckad tog Spårvägen och Sara stöd av RF-SISU Stockholm för att arrangera olika utbildningsinsatser.
– De fick projektstöd för ledarutbildningar och rekrytering. Vi har arrangerat föreläsningar med bland annat styrelsen och ledare med fokus på inkludering. För att detta ska hålla på lång sikt är utbildningar viktiga för att belysa det positiva med inkludering och mångfald för en förening, säger Aseffa Hailu och Stefan Ålander, idrottskonsulenter på RF-SISU Stockholm.
– Men på kort sikt är ledarna nyckeln, i det här fallet då framför allt Sara och Gladys, säger Aseffa som är idrottskonsulent i områden där idrottsrörelsen behöver växa.
Gladys Samuelsson och Sara Wäsström. FOTO: Privat
Spårvägen har huvuddelen av verksamheten på Östermalm. Nu tränar och tävlar barnen från Sätra och Östermalm tillsammans.
– De springer i samma stafettlag med killar och tjejer från Östermalm. Det har skapats nya sammanhang, upplevelser och integration, säger Sara.
– Många börjar även göra bra ifrån sig på tävlingar. Det här är en enorm målgrupp som inte varit ordentligt representerad i friidrotten tidigare.
Claes Thunblad är ordförande för RF-SISU Stockholm. Han imponeras av hur snabbt Sara och Gladys grupp har växt i ett område där det tidigare var väldigt få var aktiva inom friidrotten.
– Föreningslivet är en enorm resurs som ger hälsa, livskvalitet och som bidrar till inkludering, ökad trygghet och sammanhållning. Det här visar också att det finns ett stort behov bland dem som bor i området. Idrotten genererar en resurs och har en stor betydelse för invånarna.
Sara Wäsström berättar om den personliga utvecklingen hon sett i hela gruppen.
– I början märkte vi att de inte var vana vid att få så mycket uppmärksamhet. Här blir de sedda. När de hoppar längdhopp får de exempelvis höra ”lyft upp benen när du hoppar nästa gång, bra jobbat”.
– Ibland får jag och Gladys nypa varandra i armen, när vi ser hur de har stärkts av friidrotten. Många föräldrar berättar att deras barn älskar att komma ner till träningen.
Pontus Gyllensten
Sidan publicerades: 23 juni 2022