Föreningsarbete i samband med kris

När det ofattbara händer underlättar det att ha en plan att navigera sig utifrån, särskilt i den första akuta krisen för att hitta en väg framåt. Det som hände på Risbergska skolan i Örebro län kan väcka många oroliga frågor. Därför vill vi tipsa om några stödmaterial som kan vara till hjälp i ert föreningsarbete.

Sidan uppdaterades: 5 februari 2025

Nedan presenteras två olika stödmaterial som kan vara till hjälp i ert föreningsarbete. Dels ett avsnitt av idrottsrörelsens gemensamma poddcast ”Här pågår föreningsidrott” som berör hur man pratar med barn och krig och kris som publicerades i maj 2024. Dels ett lärgruppsmaterial som hjälper ledningen i föreningen att ta fram en krisplan. Har föreningen redan en krisplan kan materialet vara ett hjälpmedel för att se över den redan befintliga krisplanen.

"Här pågår föreningsidrott"

Hur kan vi prata med barn om allvarliga saker som händer, som krig eller andra kriser i vår omvärld? Marie Angsell, sakkunnig på BRIS, ger konkreta tips på hur vuxna kan prata med barn och unga om svåra ämnen, och hur vi inom idrotten kan hjälpa barn att bearbeta information och hantera eventuell oro.
Poddavsnitt 180 – ”Prata med barn om krig och kris”Länk till extern webbplats

Lärgruppsmaterial – Har din förening beredskap för kris

En dramatisk händelse kan få stora konsekvenser både för den drabbade, och för omgivningen. Oavsett om en kris är liten eller stor, om det handlar om en föreningskris eller en samhällskris så är det av största vikt att situationen hanteras med omsorg och kunnande.
Ladda ner lärgruppsmaterialet

Rädda Barnen

Vi vill även tipsa om organisationen Rädda barnen som på sin hemsida har konkreta råd och tips på hur du kan möta barn i kris.
Gå till Rädda Barnens webbplats

Sidan publicerades: 5 februari 2025