Föreningskunskap

Sidan uppdaterades: 3 april 2025

RF-SISU Sörmland arbetar för att sörmländska idrottsföreningar ska ha kunskaper i föreningskunskap vilket ger förutsättningen för att driva en demokratisk och väl fungerande verksamhet.

Utbildning inom föreningskunskap

Vi erbjuder utbildningar till idrottsföreningar i distriktet inom föreningskunskap som kan anpassas utifrån din förenings behov. Gå till vårt utbildningsutbud för att se alla utbildningar vi erbjuder inom föreningskunskap.

En del av svenska idrottsrörelsen

Du som föreningsledare och din idrottsförening ingår i ett större sammanhang, den svenska idrottsrörelsen, vår största och mest levande folkrörelse med cirka 20 000 idrottsföreningar, varav cirka 700 i Sörmland. Idrottsrörelsen är organiserad i 73 olika Specialidrottsförbund (SF) som i sin tur är medlemmar i Riksidrottsförbundet (RF).

RF har ett ansvar att leda, företräda och stödja idrotten nationellt. För det regionala stödet finns 19 distrikt varav RF-SISU Sörmland är ett. Specialidrottsförbunden ansvarar för att utveckla den specifika idrotten nationellt.

Stadgar: Ramar och regler

I och med att din förening är en del av idrottsrörelsen finns det ramar och stöd för föreningarnas verksamhet. Dels handlar det om att som förening agera på ett sätt som tar hänsyn till vad som är bäst för föreningens medlemmar, dels innebär ansvaret att agera på ett sätt som går i linje med de tankar och intentioner som den egna idrotten har, såväl som idrottsrörelsen i sin helhet. Det är därför viktigt att känna till hur idrottsrörelsen hänger samman.

Föreningskunskap är kunskap om de regler, traditioner och praxis som finns för hur en ideell förening fungerar. Kunskapen omfattar hur beslut tas i en ideell förening, styrelsens mandat och ansvar samt medlemmarnas rättigheter och skyldigheter.

Till hjälp har Riksidrottsförbundet (RF) tagit fram en mall för stadgar som föreningarna kan använda sig av. Många föreningar utgår från mallen och kompletterar med det som är viktigt och specifikt för den egna föreningen. RF:s stadgemall för idrottsföreningarLänk till extern webbplatsLänk till ett dokument

Årsmöte

Årsmötet är ett möte för alla medlemmar i föreningen. I de flesta föreningar har varje medlem en röst på årsmötet. Årsmötet är föreningens högst beslutande organ och på det mötet beslutar medlemmarna om vilka personer som får förtroendeuppdrag i styrelsen, valberedningen och som revisorer.

Styrelsen ska företräda medlemmarna mellan årsmötena. De förvaltar och genomför de beslut som medlemmarna har tagit. Medlemmarna ska på årsmötet ta ställning till om styrelsen från föregående verksamhetsår har gjort ett bra jobb och om de beviljas ansvarsfrihet eller inte.
Här kan du läsa mer om hur ett årsmöte går till.Länk till extern webbplats
Här är en lathund inför föreningens årsmöte.Länk till extern webbplats


Fysiskt eller digitalt årsmöte
Ett årsmöte kan genomföras fysiskt eller digitalt.
Grunden för ett bra digitalt årsmöte ligger i förberedelserna. Först och främst måste ni välja vilket eller vilka digitala verktyg ni vill arbeta med.
På Riksidrottsförbundets webbplatsLänk till extern webbplats finns en ”klassificering” av digitala årsmöten och rekommendationer om vilket eller vilka verktyg som passar.

Frågor och svar

På den här sidan på rf.seLänk till extern webbplats finns svar på idrottsjuridiska frågor som Riksidrottsförbundets jurister fått från till exempel förbund, föreningar och enskilda medlemmar.

Sidan publicerades: 21 oktober 2022

HITTA DIN IDROTTSKONSULENT

Vi har samlat alla kontaktuppgifter till våra idrottskonsulenter för att du lätt ska hitta rätt person i rätt stad i vårt distrikt.