
– Det var extra roligt att se så många yngre personer i talarstolen inom flera olika frågor, säger tf. distriktsidrottschef Karin Carlsson efter det nyligen avslutade Riksidrottsmötet.
Trygg idrott i fokus på Riksidrottsmötet
Riksidrottsmötet betyder intensiva dagar för många förtroendevalda i idrottsrörelsen. Karin Carlsson, tf, distriktsidrottschef deltog i Göteborg den gångna helgen.
Sidan uppdaterades: 3 juni 2025
■ Hur upplevde du Riksidrottsmötet, Karin?
– Det var ett mycket välarrangerat Riksidrottsmöte med ett gott värdskap från våra kollegor på Riksidrottsförbundet och RF-SISU Västra Götaland. Det var extra roligt att se så många yngre personer i talarstolen inom flera olika frågor med tanke på de motioner som hade kommit och beslutades om kring ökad ungdomsdelaktighet och inflytande. Det område som tog längst tid att behandla var som förväntat föreslagna förändringar i det ekonomiska stödet.
■ På Riksidrottsmötet beslutade idrottsrörelsen att ta viktiga steg för att stärka arbetet med trygg idrott. Det är en fråga du har jobbat med en hel del. Vad innebär detta konkret för idrottsföreningar och idrottsförbund?
– Ända sedan RIM 2023 har en särskild kommitté, ledd av en oberoende ordförande, arbetat med att bland annat ta fram ett nytt tydligt regelsystem för bestraffnings- och överklagandeärenden. Allt med syftet att säkerställa att idrottsrörelsen har verktyg att arbeta både förebyggande och reaktivt vid oönskade beteenden, särskilt mot barn och ungdomar.
– Det nya bestraffningsreglementet börjar gälla 2027 och fram tills dess kommer föreningar och förbund att kunna ta del av kunskapshöjande och utbildande insatser inom de nya reglerna.
■ Idrottsrörelsen har nya strategier för de kommande åren – Svensk idrott 2035 och SISU Idrottsutbildarna 2035. Vad tycker du om de nya framtidsstrategierna?
– Det är bra med ett extra fokus på vårt folkbildande uppdrag och därför togs det ju nu beslut om två strategier en för idrottsuppdraget och en för folkbildningsuppdraget. Det som är tydligt är ett ökat fokus på hållbarhetsfrågan inom flera olika områden; resurser, ledarskap, anläggningar och idrottsmiljöer och så klart inom miljö- och klimatområdet.
■ Pickleball valdes in som nytt medlemsförbund i SISU Idrottsutbildarna. Har du testat Pickleball?
– Nej, jag har inte testat Pickleball. Men det ser väldigt roligt ut så jag hoppas kunna göra det framöver.
Fakta om Riksidrottsmötet 2025
Riksidrottsmötet, som hålls vartannat år, är det samlade namnet för Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas årsmöten – RF-stämman och SISU-stämman.
Kommande veckoslut (23–25 maj) genomförs Riksidrottsmötet i Göteborg och då samlas organisationernas 72 medlemsförbund och SISU Idrottsutbildarnas 4 medlemsorganisationer för att diskutera och fatta beslut om en rad frågor. Stämmorna är idrottens högsta beslutande organ och mötet är vanligtvis öppet för allmänheten.
Om RF-stämman
RF-stämman är Riksidrottsförbundets högsta beslutande organ, idrottens "riksdag". Den hålls i maj/juni vartannat år och består av sammanlagt 200 ombud för specialidrottsförbunden (beroende på storlek).
RF-stämman beslutar bland annat om gemensam verksamhetsinriktning för idrotten och viktiga gemensamma policyfrågor. Stämman väljer också riksidrottsstyrelse och en del andra gemensamma organ.
Om SISU-stämman
SISU Idrottsutbildarnas stämma är organisationens högsta beslutande organ. Här tar medlemmarna, specialidrottsförbunden och övriga medlemsorganisationer, beslut om val av styrelse och fastställer riktlinjer för de kommande två årens verksamhet.
Sidan publicerades: 28 maj 2025
Viktiga beslut vid Riksidrottsmötet 2025
Under Riksidrottsmötet fattar stämmorna många beslut. Vi har summerat de viktigaste.
Smålänningar tog emot RF:s förtjänsttecken
En livslång kärlek till idrotten kännetecknar alla de 100 förtjänstteckenmottagare som fick RF:s förtjänsttecken under Riksidrottsmötet i Göteborg i helgen. Av de 100 mottagarna kom fjorton från Småland.