Foto: Idrottshistoriska sällskapet Ordförande Bodil Fager Bergqvist flankerad av Roddy Nilsson och Thomas Lundberg från Amo HK vid den lyckade kaféträffen i Alstermo. Fotot är taget av Ingvar Gunnarsson.

En tidsresa genom idrottens värld

I en intervju med Bodil, ordförande för Smålands Idrottshistoriska Sällskap, berättar hon om allt från kaféträffar till rekrytering av nya medlemmar och hur hon tänker om framtiden.

Sidan uppdaterades: 19 april 2024

Med ett engagemang om att förena det förflutna med framtiden, är Smålands Idrottshistoriska Sällskap mer än bara en förening - det är en levande berättelse om småländskt idrottsarv. I en intervju med Bodil Fager-Bergqvist, sällskapets ordförande, fick vi en djupare inblick i deras arbete och deras inspirerande visioner för framtiden.

– Vårt syfte är att dokumentera, främja och samordna den småländska idrottens historia. Vi vill få föreningar och idrottsledare att förstå vikten av att arbeta med och bevara det idrottshistoriska arvet, förklarar Bodil.

Hon belyser att det viktigatse är att få folk att inse vikten av att bevara idrottshistorian och att det är något som vi måste hjälpas åt med.

– Tänk om det bara försvinner, allt som har hänt. Det vore katastrof alltså. Det sägs att man måste kunna sin historia för att förstå framtiden. Man får alltid gå tillbaka till historian där allting började en gång, fortsätter Bodil.

Kaféträffar med idrott som tema

En central del av deras verksamhet är att arrangera kaféträffar där idrotten står i fokus. Bodil berättade om sina erfarenheter från träffar runt om i Småland, från Kosta till Alstermo och Eksjö.

– Det ska vara en happening, förklarar hon, och betonar vikten av att skapa engagerade evenemang för att locka deltagare.

Vidare berättar Bodil om en kafféträff som hon själv arrangerade i Alstermo.

– Jag hade en kaféträff hemma i Alstemo och då bjöd jag in till handboll. Då började vi eftermiddagen med en bit mat och sen kom företrädare för Amo handboll och berättade om en satsning som föreningen hade gjort. Sedan efter det gick vi på handboll, så det var ett upplägg, förklarar Bodil.

Kaféträffarna försöker de sprida ut i alla tre län för att ge en möjlighet till folk som vill delta.

Förutom att arrangera kaféträffar arbetar de med att ge ut deras medlemsblad, småländska idrottsminnen. Den är nu omarbetad till en mer modern version. De ska även arbeta med folkrörelsearkrivet samt att föra årsmöte.

Rekrytering av nya medlemmar

När det gäller att attrahera nya medlemmar ser Bodil möjligheter i att modernisera deras medlemsblad och att samarbeta med massmedia.

– Vi måste kunna ge någonting tillbaka för att locka medlemmar och betonade vikten av att utveckla sätt att göra verksamheten mer attraktiv.

Även om sällskapet främst består av äldre medlemmar beonar Bodil att de i framtiden gärna vill väcka inresse äve hos yngre generationer.

– Namnet idrottshistoriska det kan kännas dammigt. Men vi måste hitta nya sätt att engagera unga. Det är en utmaning, men vi är övertygande om att det går.

Framtidsvisioner för ett långsiktigt arbete

När vi diskuterade framtiden framhöll Bodil vikten av att öka kunskapen om idrottshistoria för att förstå nutiden och forma framtiden.

– Det jag personligen känner är viktigt för oss är att väcka intresset för idrottshistoria. Det är jätteviktigt för det är inte naturligt att man förstår vad vi gör när man ser namnet. Vi måste hjälpas åt att väcka intresset och öka kunskapen om idrottshistorian.

Bodil berättar vidare att de i framtiden bör tänka på att ha en "modern touch" för att engagera den yngre generationen.

– Vi borde fundera över vad som lockar yngre och vad det är som de vill veta. Samtal med yngre är ju inte heller fel att upprätta. Det går då att fråga dem hur de vill att vi ska ge en återblick på deras tid som aktiva.

Vidare betonar Bodil vikten av representation från alla delar av Småland i deras styrelse och verksamhet.

– Det är jätteviktigt, förklarar Bodil.

Och idag finns det representation från alla tre län i Småland.

Sidan publicerades: 17 april 2024

Smålands Idrottshistoriska Sällskap

Bildad: 1989

Antal medlemmar: ca 900

Hemsida: Smålands Isdrottshistoriska Sällskap (smihs.se)

 

Ordförande Bodil Fager Bergqvist