
Möjlighet att söka nya idrottsmedel
Från och med september 2023 går det att söka tre nya satsningar inom barn- och ungdomsidrott och återstart.
Sidan uppdaterades: 29 september 2023
RF-SISU Småland har identifierat tre områden som vi ser är särskilt viktiga att föreningar fokuserar på inom varje stöd.
Projektstöd IF Återstart: Funktionärer
Funktionärer har haft en utsatt position under coronapandemin när många arrangemang blev inställda. När verksamheterna runt om i Småland är i gång för fullt igen ser vi behov hos många att göra satsningar för denna målgrupp.
Exempel på satsningar föreningen kan göra:
- Inventera vilka funktionärer föreningar har och inom vilka områden. Se över om fler funktionärer behövs.
- Genomför träffar med befintliga funktionärer med fokus på att behålla dem.
- Gör en plan för att rekrytera nya funktionärer.
- Genomför ett utvecklingsarbete inför något utav föreningens arrangemang.
- Genomför en utvärdering av ett arrangemang och se vilka lärdomar ni drar inför framtiden.
- Inventera vilka utbildningar som finns hos ert Specialidrottsförbund (SF) och RF-SISU Småland och anmäl funktionärer till lämpliga utbildningar.
- Se över era arrangemang ur ett hållbarhetsperspektiv, ta gärna hjälp av kunskapsportalen Hållbar idrott.
- Delta på föreläsningen "Öka föreningens intäkter vid tävlingar, cuper, matcher och arrangemang" med Frans Fransson.
Vill du ha mer information om stödet? Ladda ned informationsbladet om Projektstöd IF Återstart Funktionärer här. Pdf, 3 MB.
Projektstöd IF Barn- och ungdomsträning: Mens och träning
Vad innebär det att ha mens? Hur påverkas kroppen fysiskt och psykiskt? Påverkas prestationen? Behöver vi utveckla vår flick-/tjejverksamhet så att den utgår ifrån ett mer jämställt perspektiv? Får våra unga tjejer i föreningen rätt förutsättningar att utöva sin idrott? Alla de frågorna och givetvis väldigt många fler hoppas vi att ni i er idrottsförening vill ta er an genom vårt nya stöd.
I satsningen ingår det att:
- Identifiera vilka insatser ni behöver göra i er idrottsförening. Ta hjälp av er förenings idrottskonsulent om ni behöver stöd.
- Delta på den digitala föreläsningen om mens och träning den 30 november.
- Använd ovan föreläsning för att utbilda medlemmarna i er förening.
- Genomför utbildningsinsatser för era medlemmar använd med fördel Svenska Fotbollförbundets material ”Alla dagar”
Vill du ha mer information om stödet? Ladda ned informationsbladet om Projektstöd IF Barn- och ungdomsidrott Mens och träning här. Pdf, 4 MB.
Projektstöd IF Barn- och ungdomsidrott: Ungdomsdelaktighet
Alla barn och unga mellan 13 till 19 år inom idrottsrörelsen ska ges möjlighet att uttrycka sin mening och få den respekterad. För att bli delaktig behöver varje barn och ungdom, utifrån ålder och mognad, få möjlighet att vara med och forma och ta ansvar för den verksamhet det är en del av. Att få göra insatser i den verksamhet man är en del av kan vara ett sätt att påverka och få ta ansvar. Satsningen under hösten innebär ett uppstartsarbete för ungdomsdelaktighet.
Exempel på satsningar föreningen kan göra:
- Föreningen skapar en ungdomssektion eller ungdomsråd, där ungdomar får möjlighet att vara med och påverka inom olika områden. Läs om Aktivas Råd i IFK Växjö där barn och unga kan uttrycka sig i ungdomsrådet.
- En vuxen utses som stöd/mentor för ungdomar och som följer det löpande arbetet. Sektionens arbete tas upp på styrelsemöten så att det blir en del av föreningens verksamhet.
Vill du ha mer information om stödet? Ladda ned informationsbladet om Projektstöd IF Barn- och ungdomsidrott Ungdomsdelaktighet Pdf, 2 MB. här.
- Vi vill att alla träffar och interna utbildningar som genomförs i satsningen skall redovisas som lärgrupper, kurser eller föreläsningar. Gör gärna en plan för folkbildning i satsningen tillsammans med er idrottskonsulent.
- Era satsningar kan genomföras på många olika sätt och det äger ni själva, ta hjälp av er förenings idrottskonsulent för stöd. Glöm inte att se över er satsning ur ett hållbarhetsperspektiv så att ni har nytta av denna satsning i många år. Kolla in Kunskapsportalen "Hållbar idrott" för tips på hur ni kan göra er satsning hållbar över tid.
- RF-SISU Småland kan ta kostnader för bland annat konferenslokaler, processledare, föreläsare, studiematerial eller utbildningar.
Dialog om satsningar
Ni behöver tillsammans med er idrottskonsulent ha dialog om era satsningar senast den 15 oktober 2023. Satsningarna ska vara redovisade i IdrottOnline senast den 31 januari 2024.
Om ni vill göra satsningar inom flera områden, för en dialog med er idrottskonsulent.
Kontaktuppgifter till idrottskonsulenter i Småland hittar ni här.
Sidan publicerades: 11 september 2023
Informationsblad
Nedan finner ni länkar till informationsblad för de olika satsningarna. Skriv gärna ut bladen och häng upp dem i era klubblokaler.
Inspiration och material till era satsningar
Funktionärer
Föreläsning med Frans Fransson
Åby/Tjureda IF arrangerar bandy-VM
Mens och träning
"Alla dagar" hos Svenska Fotbollförbundet
Föreläsning om Mens och träning
Tips och träningsråd för kvinnor
Ungdomsdelaktighet
Kontakt

Elin Hornbrink
Idrottskonsulent
Ansvarsområde: Idrottsföreningar i Tranås kommun samt frågor som rör barn- och ungdomsidrott och projektstöd IF barn- och ungdomsidrott i Småland.
Kontakt

Karin Carlsson
Verksamhetschef
Ansvarsområde: barn- och ungdomsidrott, uppföljning och utvärdering, idrottsmedel