Hjärta och engagemang när Åby/Tjureda IF arrangerade bandy-VM

Det har gått ett tag sedan den stora bandyfesten med VM för både damer och herrar gick av stapeln mitt ute i de småländska skogarna i Åby i Växjö kommun. De två grannbyarna Åby och Tjureda har cirka 450 invånare och när det vankas VM ställer 100 av dessa upp för Åby/Tjureda IF. Då kan resultatet inte bli annat än succé.

Sidan uppdaterades: 22 maj 2023

För det är så Malin Svensson, ordförande, summerar det:
– Det blev en stor succé, för bandyn i stort, för Växjö kommun och för oss som idrottsförening. Nu i efterhand kan man se att allt var större än vi trodde och det är imponerande att vi fixade det.

Vad är då hemligheten bakom detta fantastiska ideella engagemang i Åby/Tjureda IF? Enligt Malin är det kulturen i förening, det vill säga att alla sluter upp med hjärta och engagemang. Kulturen har skapats under en lång tid med dessa ideella krafter. En man som inte kan lämnas onämnd i sammanhanget är den tidigare ordförande Owe Svensson:

Owe har kämpat hårt för att skapa en välmående och ekonomiskt hållbar idrottsförening. Han har ett stort hjärta för föreningen och det har smittat av sig. Många har fortsatt att engagera sig efter att deras barn inte längre är aktiva. Man känner att man vill ge tillbaka, det är den värdegrund vi har i föreningen, berättar Malin och fortsätter:

– Inom Åby/Tjureda IF finns också ett gäng pensionärer som kallas ”Järngänget”. De drar in pengar till föreningen genom att bland annat rigga scener till Melodifestivalen, när den hålls i Malmö, och de tycker ju också att det är toppen med den sociala samvaron som det ger.

Hur lockade ni volontärer till bandy-VM?

– Mycket av organisationen under evenemanget bygger på de ansvarsgrupper som finns i föreningen, till exempel ansvar för kiosk, speaker och så vidare, detta finns redan färdigt och så bygger man vidare på det.

Malin berättar att man också fick en del mail från frivilliga som ville hjälpa till. Man gick vi även ut på hemsidan och sökte volontärer. Som tack fick volontärerna en jacka och hoodie och man höll en tackfest för att visa uppskattning till dessa ideella krafter.

Vilka lärdomar drar ni av evenemanget, finns det något som kan förbättras?

– Det vi kan jobba vidare med är att skapa kringarrangemang så det inte bara handlar om bandy. Det vi gjorde i år var att vi bjöd på varm mat i form av gulaschsoppa, för att komma från korv och hamburgare. Vi hade även utställare på plats. Men det finns mer att utveckla så att man vill hänga på evenemanget i några timmar.

Vad ger det föreningen att arrangera ett evenemang som detta?

– Vi stärker vårt varumärke och visar vad vi som idrottsförening står för. Vi får tillfälle att visa upp Eriksson Arena och kan få fler spelare bli lockade att spela där. Alla positiva effekter som evenemanget ger gynnar oss i våra kontakter med samarbetspartners och sponsorer.

Hur gick det då med det sportsliga kanske du som läser och inte är insatt undrar? Det gick bra det med, VM-guld till både de svenska damerna och herrarna. Och Malin berättar att de kan tänka sig att arrangera VM igen - allt är en solskenshistoria rakt igenom.

Foton: AnnaLena Aronsson.

Sidan publicerades: 22 maj 2023

Malins tips för att skapa bra evenemang:

- Börja med att skapa en bra struktur och organisation med tydliga ansvarsområden.

- Utse en styrgrupp som driver olika grupper, delegerar och gör checklistor.

- Håll ordning och reda, det är A och O.

- Ett bra evenemang bygger på att man har ideella krafter. Jobba på att skapa en värdegrund där sammanhållning och gemenskap i föreningen är viktig.

Läs mer/utbildningstips:

Om bandy-VM 2023

  • Arrangörer var Svenska Bandyförbundet, destinationsbolaget Växjö & Co. Växjö kommun och Åby/Tjureda IF.
  • Totalt deltog 17 lag från 12 olika nationer. 6 damlag och 11 herrlag.
  • Mästerskapet spelades i Eriksson Arena i Åby den
    28 mars – 2 april 2023.
  • Det var första gången som Herr- och Dam-VM arrangerades samtidigt.
  • De svenska damerna besegrade Finland med 15-0 i finalen.
  • De svenska herrarna besegrade Finland med 3-1 i finalen.