Husqvarna Garden i en annorlunda skepnad med handbollsplan i mitten.

Handbolls-VM i Jönköping engagerar det lokala föreningslivet

I kväll intar handbolls-VM Jönköping och mellan den 13 och 17 januari kommer det att spelas handboll i världsklass i Husqvarna Garden. Det är ett stort idrottsevenemang som lockar många lokala föreningsmänniskor att hjälpa till.

Sverige anordnar under januari världsmästerskapet i handboll tillsammans med Polen där Jönköping är en av fem svenska värdstäder tillsammans med Göteborg, Kristianstad, Malmö och Stockholm. Kalle Gustavsson är projektledare för handbolls-VM i Jönköping och ser fram emot att världsmästerskapet ska börja.

– Det är få förunnat att ha ett världsmästerskap på hemmaplan, vilken idrott det än handlar om, så detta ska bli riktigt roligt.

Kalle är även klubbchef i den lokala handbollsklubben Hallby Handboll och har klivit in i rollen som projektledare under VM, direkt från föreningslivet.

– Jag har arbetat i en idrottsförening i flera år, så jag är glad att jag har den bakgrunden att stå på när vi gör det här.

Projektledaren för handbolls-VM i Jönköping är Kalle Gustavsson 

Foto: Marcus Vilson. Kalle Gustavsson är projektledare för handbolls-VM i Jönköping och har med sig mycket från föreningslivet in i rollen.

Stora internationella idrottsevenemang ger inte bara glans över idrotten utan det innebär ofta även positiva effekter för orten och befolkningen. Men det krävs även mycket arbete för att allt ska fungera. När grupp G i handbolls-VM kastas i gång i kväll i Husqvarna Garden är det med nästan 140 volontärer på plats, där de flesta är knutna till det lokala föreningslivet.

– Det är extremt viktigt att de finns på plats, utan dem hade det inte fungerat. Merparten av volontärerna som hjälper till är knutna till en förening i närområdet och det handlar inte bara om handbollsföreningar, utan även andra idrottsföreningar, berättar Kalle.

Volontärer från lokala idrottsföreningar

En som är med och får den internationella folkfesten att gå runt är Anna-Lena Fredriksson som till vardags är engagerad i både Hallby Handboll och Habo Handboll. För henne var det en självklarhet att hjälpa till när handbolls-VM kommer till Jönköping.

– Det kändes självklart när vi får något så stort som handbolls-VM hit. Det är många volontärer som man känner igen från föreningslivet och jag tror att det är ganska naturligt att man som föreningsmänniska vill hjälpa till när ett stort idrottsevenemang kommer till stan.

Anna-Lena har rollen som volontäransvarig där hon ser till att det finns personer på rätt ställen, och att allt flyter på för volontärerna på plats. Ett stort ansvar, men mycket har hon med sig efter många år i förening.

– De bitar som vi arbetar med här är sådana saker som vi även arbetar med i föreningarna. Det fungerar i grund och botten på ungefär samma sätt, men största skillnaden är så klart att det nu är i en betydligt större skala.

Volontärer under handbolls-VM i Jönköping.

Foto: Anna-Lena Fredriksson på plats i Husqvarna Garden för förberedelser inför Handbolls-VM.

Och det är ingen tvekan om att det är ett evenemang i stor skala som drar i gång under fredagskvällen. Bara i Jönköping är det mer än 150 personer involverade, där merparten är frivilliga volontärer som arbetar med allt från säkerhet och media till transport och logistik. Och förhoppningarna på ett lyckat evenemang som ska skapa intresse för idrotten är stort.

– Jag hoppas att det de här evenemanget ska ge ännu ett uppsving för handbollen i stan och att intresset för de lokala föreningarna höjs ännu mer. Många har haft det jobbigt efter pandemin, så förhoppningsvis leder det här till att fler börjar spela handboll och att de som redan spelar i dag fortsätter ännu längre upp i åldrarna, säger Anna-Lena.

Även Kalle tror att det internationella evenemanget kommer ge tillbaka till de lokala handbollsföreningarna i Småland.

– Att handbolls-VM går av stapeln på hemmaplan kommer med största sannolikhet generera i att fler får upp ögonen för idrotten och för lokalföreningarna. Det här är en fantastisk möjlighet att utveckla svensk handboll, avslutar han.

Fem personer iklädda funktionärströjor för handbolls-VM ler mot kameran. 

Foto: Cirka 140 volontärer är på plats under handbolls-VM i Jönköping. På bilden från vänster syns Bo Törnblad, Håkan Eng, Clas Larsson, Ebba Reimendal och Lena Moberg som hjälper till med media under handbolls-VM.

Sidan uppdaterades: 13 januari 2023

Sidan publicerades: 13 januari 2023

Handbolls-VM i Jönköping 

Handbolls-VM spelas mellan den 11-29 januari i värdnationerna Sverige och Polen. I Sverige är Jönköping en av fem värdstäder tillsammans med Göteborg, Kristianstad, Malmö och Stockholm.

Mellan den 13 och 17 januari avgörs grupp G i Jönköping med Egypten, Kroatien, Marocko och USA. Matcherna spelas i Husqvarna Garden med en kapacitet på 7000 åskådare.

Idrottsevenemang i Småland

RF-SISU Småland stöttar föreningar och förbund som vill utveckla eller skapa nya evenemang. Ta hjälp från oss genom utbildningar, studiematerial och metoder. Vårt arbete utgår alltid från föreningens behov.

Läs mer om idrottsevenemang här