Ledare i Tigerklubben. 

Tigerklubben – ett inkluderande idrottsfritids som får unga att röra sig

Tigerklubben är ett projekt för att skapa en meningsfull fritidsaktivitet för barn i åldern 9-12 år på området Teleborg i Växjö.

Sidan uppdaterades: 2 januari 2023

Hej, Claes Holmberg, projektledare, berätta om Tigerklubben!

- Tigerklubben startade för 3 år sedan på initiativ av Växjö kommun och har blivit möjligt tack vare inkluderingsstöd från RF-SISU Småland och stöd från kommunen. Vi har aktiviteter varje vecka tisdagar-fredagar mellan kl. 14.30-16.00 för 9-12-åringar och samverkar med 3 skolor i området. Vi når flera barn med utländsk bakgrund som inte har någon idrottsaktivitet vid sidan om Tigerklubben. Det kommer cirka 20 barn varje gång och fokus ligger på lek och rörelse. Barnen får själva vara med och bestämma vad vi ska göra varje gång vi träffas. Tigerklubben har ett ben i Växjö BK som tycker det är viktigt att vara en del i denna verksamhet och ser det som ett långsiktigt arbete som ska finnas över tid.

Vad säger eleverna som är med?

- Eleverna kommer till Tigerklubben direkt efter skolan och det är glädje varje gång. Vi ska ha roligt och eleverna ska gå med ett leende från Tigerklubben. De blir jätteglada när vi kommer och kan namnen på oss 6 ledare som är med. Det är jättekul. Cirka 80 procent av eleverna som är med är inte aktiva i någon annan idrott utöver Tigerklubben så vi fyller en viktig funktion här.

Har någon av eleverna kommit in i föreningslivet genom Tigerklubben?

- Ja, vi har elever som har börjat spela fotboll i Växjö BK. Dessutom har vi haft andra idrottsföreningar som har fått komma och hålla i aktiviteter och det har lett till att elever har börjat med både basket och innebandy.

Hur ser ni på framtiden?

- Det är ett stort engagemang i de tre skolor vi samverkar med. Rektorer, lärare och fritidsledare är fantastiska. Vi hoppas kunna utöka vår verksamhet med att vara på ytterligare en skola. Vi har även utbildat oss kring kost och tanken är att vi ska ut på föräldramöten och prata kring detta men där har pandemin satt stopp för det för tillfället. Vi har också idéer om att vara delaktiga på raster och synas mer på skolan.

- Vi har också provat ett koncept med att dela upp tjejer och killar och köra i två salar och det slog väl ut. Vi hade ett föräldramöte inför detta också och det är väldigt viktigt, att prata med föräldrarna så att man kan skapa förtroende och att de vet vad de släpper iväg sina barn till.

På bilden ser vi ledarna som håller i Tigerklubben.

Sidan publicerades: 9 februari 2022