Projektstöd IF Barn- och ungdomsidrott
Sidan uppdaterades: 28 februari 2025
Syftet med projektstödet för barn- och ungdomsidrott är att ge idrottsföreningarna förutsättningar att utveckla verksamhet för barn, ungdomar samt personer med funktionsnedsättning i enlighet med strategi 2025.
Strategi 2025 identifierar två övergripande utmaningar inom barn- och ungdomsidrotten:
- Att idrotten inte når alla
- Att idrotten tappar för många
För att möta dessa utmaningar erbjuds din förening att söka projektstöd för att utveckla er barn- och ungdomsverksamhet så att ni stärker er förmåga att behålla barn och unga, når nya barn och unga och skapar riktigt bra utvecklingsmiljöer där barn och unga mår bra och utvecklas över tid.
Riktade projekt
Vi har tagit fram exempel på fem enkla riktade projekt som gör att ni idrottsföreningar kan komma igång med utvecklingsarbete i er förening. Idrottsföreningar kan ansöka från och med 1 mars till 23 oktober 2025 och man kan söka ekonomiskt stöd om minst 5 000 kr. De riktade projekten ska också gå i linje med Riksidrottsförbundets riktlinjer för barn- och ungdomsidrott som du kan läsa om nedan.
Ansökan görs i samråd med idrottskonsulenten på RF-SISU Småland i din kommun.
Klicka här för att läsa mer om de riktade projekten.
Riktlinjer för barn- och ungdomsidrott
För att beviljas projektstöd med inriktning mot barn och unga behöver er idé gå i linje med Riksidrottsförbundets riktlinjer för barn- och ungdomsidrott
Riktlinjerna är en vägledning för att skapa en idrottsverksamhet för barn och unga som är rolig och få de som är med att må bra både i stunden och i det långa loppet. Det innebär att den behöver vara inkluderande, trygg och präglas av delaktighet och de aktivas lust att lära och utvecklas. Barn och ungas bästa ska vara det som styr verksamheten.
Projektstöd barn- och ungdomsidrott ska användas till särskilda projekt som ger långsiktig utveckling av barn- och ungdomsverksamheten i föreningen. Det är inte ett stöd till ordinarie eller löpande verksamhet. Därför beviljas inte stöd för:
- Läger. Läger är att betrakta som ordinarie verksamhet. Projektmedel får således inte beviljas för att bekosta läger.
- Material. Projektmedel får inte beviljas till inköp av material för ordinarie verksamhet.
- Individuella kostnader. Projektmedel får inte användas för att täcka individers medlems- eller träningsavgifter.
Projektstöd barn- och ungdomsidrott ska användas till särskilda projekt som ger långsiktig utveckling av barn- och ungdomsverksamheten i föreningen. Det är inte ett stöd till ordinarie eller löpande verksamhet.
Stöd kan till exempel beviljas till:
- Utbildning för ledare, aktiva och vårdnadshavare
- Konferenser för olika målgrupper - kost och logi
- Inköp av studiematerial
- Projektledararvode under en begränsad period
- Träffar på hemmaplan - kost, ev. lokalhyra
- Materialinköp vid start av ny verksamhet
Nedan följer exempel på projekt som kan beviljas stöd inom de fem olika områdena som Riksidrottsförbundets riktlinjer för barn- och ungdomsidrott bygger på.
Sidan publicerades: 24 oktober 2022
Kontakt

Elin Hornbrink
Idrottskonsulent
Ansvarsområde: Idrottsföreningar i Tranås kommun samt frågor som rör barn- och ungdomsidrott och projektstöd IF barn- och ungdomsidrott i Småland.
Ungas delaktighet och inflytande i föreningen
Ta del av följande material: