Orange Day 25 november: Idrottsrörelsen tar ställning mot mäns våld mot kvinnor

Den 25 november är Orange Day, en internationell dag för att uppmärksamma och bekämpa mäns våld mot kvinnor. Dagen initierades av FN och syftar till att öka medvetenheten om detta globala problem och uppmana till handling.

Sidan uppdaterades: 25 november 2024

Idrottsrörelsen har en unik möjlighet att påverka och förebygga våld genom sina värderingar och sin stora räckvidd. Enligt Centrum för idrottsforsknings rapport "Idrottens ansvar att förebygga mäns våld mot kvinnor" är det viktigt att idrottsföreningar aktivt arbetar med dessa frågor för att skapa trygga och inkluderande miljöer.

Varför är det viktigt?

Idrottsföreningar samlar människor i alla åldrar och från olika bakgrunder, vilket gör dem till en kraftfull plattform för att sprida budskap om jämställdhet och respekt. Genom att ta ställning mot våld kan idrotten bidra till att förändra attityder och beteenden i samhället.

Hur kan idrottsföreningar arbeta med ämnet?

  1. Utbildning och medvetenhet: Använd materialet "Våldsspiralen" från Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna (RF-SISU Gotland) för att utbilda medlemmar och ledare om våld och dess konsekvenser.
    Våldsspiralen förening
  2. Policy och riktlinjer: Implementera tydliga policyer mot våld och trakasserier inom föreningen.
  3. Stöd och resurser: Erbjud stöd till de som utsätts för våld och skapa en trygg miljö där medlemmar vågar tala ut.
  4. Er idrottskonsulent kan alltid hjälpa er i detta arbete.
    Kontakta er idrottskonsulent

Genom att engagera sig i Orange Day och arbeta aktivt med dessa frågor kan idrottsföreningar bidra till en tryggare och mer jämställd värld.

Läs rapporten från CIH i dess helhet

Sidan publicerades: 25 november 2024

Tre idrottskonsulenter som diskuterar engagerat

Alla föreningar har möjlighet att få hjälp och stöd av RF-SISU Skånes idrottskonsulenter som därmed också stöttar specialidrottsförbunden.