Det är dags för idrotten att staka ut en ny gemensam riktning
2015 antogs en målbild för Svensk idrott 2025. Den 1 januari 2026 ska idrottsrörelsen påbörja arbetet mot nya långsiktiga mål och en ny strategisk plan. Under 2023 påbörjades arbetet som fortgår fram till Riksidrottsmötet 2025, en process som leds av Riksidrottsförbundet och sker i nära dialog med specialidrottsförbund och RF-SISU-distrikten.
Sidan uppdaterades: 25 september 2024
Under de 10 åren vi arbetat med Strategi 2025 så har betydelsefulla förflyttningar skett. Motions-idrotten och idrott för äldre fortsätter att ta stora steg framåt, det bedrivs inkluderingssatsningar av föreningar och förbund i Skånes alla hörn i syfte att skapa förutsättningar för att alla ska med. Det pratas trygga idrottsmiljöer, jämställdhetsintegrering och föreningsdemokrati i klubbstugorna och styrelserummen. Folkbildningen har blommat upp igen efter de tunga pandemiåren och vi utbildar fler ledare än på länge. En försiktig trend som kan skönjas är att våra barn och unga väljer att stanna kvar något längre i idrotten och fler barn hittar in i idrotten via till exempel Rörelsesatsning i skolan. Men vi har fortfarande utmaningar framför oss.
Vi lever i en orolig värld, med konflikter och krig runt hörnet, miljö- och klimatförändringar som påminner oss om vår sårbarhet, den teknologiska utvecklingen går i ett rasande tempo, befolkningen blir äldre och färre barn föds. Vi ser fortsatt ökade hälso- och socioekonomiska klyftor, ekonomisk utsatthet och att den sociala sammanhållningen utstår påfrestningar. Detta skapar utmaningar för så väl samhällsekonomin som individen och våra föreningar. Utmaningar som vi i idrottsrörelsen behöver förhålla oss till och möta. För är det något vi vet så är det vilken stark kraft idrotten kan vara för att binda samman människor, skapa gemenskap över gränser, skapa hopp och glädje, underhållning och sammanhållning; ett kitt som binder samman landet, staden och byn. Tänk bara tillbaka till sommar-OS och Paralympics 2024 i Paris. Hur många var vi inte som antingen var på plats eller hemma framför TV:n och hejade fram alla våra fantastiska idrottshjältar? Så hopp finns så klart för en fortsatt fin framtid och vi från idrotten har en viktig roll att spela.
En av RF-SISU Skånes viktiga och självklara uppgift är att arbeta för att bidra till en idrottsrörelse där alla får plats att idrotta utifrån sina villkor oavsett ålder, kön, etnisk bakgrund, funktion eller andra förutsättningar. Under hösten 2023 utvecklades detta uppdrag med en riktad satsning för att skapa ett kompetensstöd för skånska idrottsföreningar och förbund i arbetet med att utveckla idrott för personer med funktionsnedsättning. Idag kan vi stolt erbjuda stöd med processledning, utbildning och rådgivning inom området för idrottsföreningar och Specialdistriktsförbund. Ta kontakt med en idrottskonsulent på RF-SISU Skåne om ditt förbund eller din förening vill starta och utveckla möjlighet för fler att idrotta.
Avslutningsvis, vi får inte glömma bort grundförutsättningar för all idrott: Alla våra fantastiska ledare. Utan er finns inte svensk idrott – så stort tack för ert engagemang! Förutom ledare behövs även välfungerande föreningar, föreningsformen måste fortsätta värnas om. Vi måste fortsätta utbilda och bilda i hur en föreningsdemokrati fungerar och den ideella föreningens särart. Slutligen så måste vi ha någonstans att utöva vår idrott, vi behöver statens och kommunernas stöd för att skapa plats för idrott. Utan tillgång till fler och bättre anläggningar och idrottsmiljöer kommer vi inte kunna skapa idrott för alla. Vi vill bli fler, inte fortsätta öka köer med barn och unga som vill men inte får plats att utöva idrott.
Vi från RF-SISU Skåne hoppas kunna vara den kraft och det stöd ni ute i de skånska föreningarna och förbunden behöver. Tveka inte att kontakta oss, vi finns till för er!
Läs mer om Svensk Idrott 2035
Jenny Hellberg
T.f. Distriktsidrottschef
RF-SISU Skåne
Sidan publicerades: 25 september 2024