Nu höjs säkerheten i IdrottOnline och e-legitimationen Freja+ aktiveras vid inloggning

För att ytterligare skydda idrottsrörelsens uppgifter höjer RF säkerheten i IdrottOnline och aktiverar Freja+ vid inloggning för rollerna huvudadministratör, klubbadministratör och förbundsadministratör. Detta sker under oktober månad med förväntad start 18 oktober för idrottsföreningar.

Sidan uppdaterades: 5 juli 2024

Freja+ har Frejas högsta säkerhetsnivå och är en statligt godkänd e-legitimation som även kan användas som en fysisk legitimation i mobilen.

Varför?

Riksidrottsförbundet och föreningar måste följa de regelverks som samhället kräver vid personuppgiftshantering och digital säkerhet. Freja+ ger den säkerhet idrottsrörelsen behöver och är det smidigaste och mest breda målgruppen för ändamålet (inget bankkonto krävs). Dessutom har Freja+ en rimlig kostnad för idrottsrörelsen i förhållande till andra system.

Först ut är huvudadministratör, klubbadministratör och förbundsadministratör

Under oktober aktiveras Freja+ för de som har rollerna huvudadministratör, klubbadministratör och förbundsadministratör i IdrottOnline. I förlängningen kommer alla roller som kommer åt och kan ändra personuppgifter i IdrottOnline att omfattas.

Hur påverkar det mig?

Om Freja+ aktiveras för dig kommer du istället för att logga in med e-postadress och lösenord, eller med Freja bas, bli hänvisad till en sida med ytterligare instruktioner för hur du loggar in med Freja+. Du behöver appen Freja för att kunna logga in så ladda gärna ner den redan nu så du är redo inför lanseringen.

När?

Planerade datum (kan ändras)

RF och förbund: 11 oktober

Huvudadministratörer: 1 november

Klubbadministratörer: 1 november

Skaffa Freja+

För att kunna använda Freja+ behöver du en giltig svensk ID-handling.

Det enklaste sättet att skaffa Freja+ är att slutföra din registrering digitalt i appen Freja med ditt svenska pass eller ditt nationella ID-kort. När Freja har godkänt din registrering beviljas du automatiskt Freja+.

Om du istället för pass vill använda en annan typ av ID-handling, t ex ditt körkort, måste du vända dig till ett ombud då det krävs ett fysiskt möte för att verifiera din identitet. Via hemskärmen i appen kan du hitta ditt närmaste ombud.

Registrera dig via appen och ta därefter med din telefon och samma ID-handling som du använde när du registrerade dig till ett ombud. Ombudet kontrollerar din ID-handling och skannar QR-koden som du hittar i din app. Av säkerhetsskäl tar det sedan upp till 3 timmar för registreringen att träda i kraft. Du får en notis i appen när du har tillgång till Freja+ och kan logga in.

Har du Freja bas idag?

Du som tidigare har aktiverat Freja bas måste uppgradera till Freja+. Det gör du precis på samma sätt som tidigare nämnts, med pass/nationellt ID-kort eller via ett ombud.

Aktivera Freja koppling till IdrottOnline första gången

Första gången personer loggar in kommer de att behöva verifiera sin e-post i systemet.

Se manual hur det går till. (Aktivera Freja+; IdrottOnline)


Support

Nyheten är baserad på RFs nyhet. Gå till RFs sida.

Sidan publicerades: 4 oktober 2023