Utan ledare - ingen idrott
Det ideella engagemanget inom idrottsrörelsen ställs ständigt inför nya utmaningar. Under och efter coronapandemin sattes många föreningar på prov när flertalet ledare valde att sluta för att sedan inte komma tillbaka.
Att hitta attraktiva engagemangsformer och visa på de mervärden som föreningslivet kan bidra med är därför en av de viktigaste frågor en förening kan jobba med, inte minst genom att ha en plan för ledarförsörjning.
Arbetsmaterial för att ta fram en ledarförsörjningsplan. Pdf, 5 MB.
Rekrytera
Att rekrytera bra idrottsledare till föreningen är som att hitta superhjältar som kan hjälpa alla att ha kul och bli bättre på sport. En bra ledare är någon som kan visa hur man gör saker på rätt sätt, uppmuntra alla att göra sitt bästa och se till att alla känner sig inkluderade och glada.
Material för analysering av föreningens behov och rekrytering av ledare Pdf, 48 kB.
Unga ledare
Dagens ungdom är morgondagens föreningsledare. När unga får vara delaktiga och ha inflytande över sin idrott, ökar deras engagemang och motivation. Detta leder till att flera stannar kvar inom idrotten.
Det finns många sätt att uppmuntra ungdomar till ett ökat engagemang, och många metoder för att ge barn och unga möjligheten att göra sin röst hörd. Din förening kan till exempel starta ett ungdomsråd, sätta upp en idélåda, använda enkäter och omröstningar eller bjuda in till ledarträffar med fokus på demokratiskt ledarskap.
Utbildningen Mitt första ledaruppdrag
Ungas delaktighet i förening
Ledarsatsningen - Engagerad 2.0Pdf, 7 MB. Pdf, 7 MB.
Ledarsatsningen - Ungas delaktighet i förening Pdf, 2 MB.
Ledarbanken
Att ha unga ledare i föreningen kan vara nyttigt för föreningen, utvecklande för de unga ledarna och roligt för framför allt yngre medlemmar som lättare kan identifiera sig med dessa.
Skolidrottsförbundet i Skåne har skapat en plattform som kopplar ihop unga ledare som vill hitta nya ledaruppdrag i andra föreningar. Läs mer om satsningen och se om det finns ledare till just er förening!
Idrottsföräldrar
Föräldrar spelar en avgörande roll inom idrottsrörelsen genom att skapa en positiv och inkluderande miljö för barn och ungdomar. Deras engagemang och stöd är ovärderligt, då de kan uppmuntra och motivera sina barn att delta och utvecklas inom idrotten. Dessutom kan föräldrar bidra med organisatorisk hjälp genom att assistera vid träningar, matcher och evenemang, vilket avlastar tränare och ledare. Genom att vara aktiva inom idrottsrörelsen fungerar föräldrar också som förebilder, och visar på vikten av fysisk aktivitet och gemenskap.
Tips för att engagera föräldrar:
- Personlig inbjudan: Bjud in föräldrar personligen och förklara hur deras insats kan göra skillnad.
- Tydliga roller: Ge tydliga beskrivningar av vad som förväntas, så att de känner sig trygga i sina uppgifter.
- Flexibilitet: Erbjud flexibla tider och uppgifter som kan anpassas efter deras schema.
Seniorer 65+
Deras livserfarenhet och visdom bidrar till en stabil och trygg miljö. Som ledare kan de erbjuda mentorskap, inspirera yngre medlemmar och främja en känsla av gemenskap. Dessutom har de ofta mer tid att engagera sig, vilket är en stor tillgång för föreningen.
Senior Sport School
Senior Sport School är ett initiativ som riktar sig till personer över 60 år och syftar till att främja ett hälsosamt åldrande. Programmet erbjuder deltagarna möjlighet att prova på olika fysiska aktiviteter hos lokala idrottsföreningar, kombinerat med intressanta föreläsningar om hälsa, kost och livsstil. Målet är att inspirera till en aktiv och meningsfull fritid samt att visa på möjligheterna till en aktiv roll inom idrotten hela livet.
Föreningar som erbjuder aktiviteter när RF-SISU Skåne tillsammans med kommuner arrangerar skolor når ut till en målgrupp som både vill och behöver den gemenskap föreningslivet kan ge. Detta kan leda till nya medlemmar och ledare.
Introducera
Att introducera idrottsledare för sitt uppdrag i föreningen är viktigt av flera skäl. En tydlig introduktion hjälper ledarna att förstå föreningens vision och värderingar, vilket skapar en enhetlig riktning. Genom att ge en grundlig introduktion kan ledarna känna sig mer förberedda och självsäkra i sina roller. Dessutom kan en bra introduktion bidra till att skapa en trygg och stödjande miljö för både ledare och deltagare. Väl förberedda ledare är ofta mer motiverade och engagerade, vilket leder till bättre prestationer och en förmåga att hantera utmaningar mer effektivt. Genom att investera i ledarnas introduktion minskar risken för hög omsättning och brist på kontinuitet.
Hur kan föreningen göra en enkel introduktion?
- Välkomstmöte: Anordna ett välkomstmöte där nya ledare får träffa styrelsen och andra ledare.
- Handbok: Ge ut en handbok med viktig information om föreningen, regler och rutiner.
- Mentorskap: Tilldela en erfaren ledare som mentor för att stödja den nya ledaren under de första månaderna.
- Utbildning: Erbjud grundläggande utbildning i ledarskap och föreningens specifika behov.
Grönt kort
Grönt kort-utbildningen är ett skånskt initiativ som tagits fram av några av de största idrottsförbunden i distriktet i syfte att skapa en ännu bättre barnidrott. Webbutbildningen består av två delar som tar ca två timmar att genomföra, och här får du ta del av hur barn tänker och agerar när de tränar och tävlar, samt hur du som ledare bör agera. Utbildningen ger ett Grönt kort att hänga runt halsen och använda vid match och tävling.
Behålla och utveckla
För att behålla och utveckla sina ledare kan idrottsföreningen erbjuda kontinuerlig utbildning, regelbunden feedback och skapa en stödjande miljö. Uppskattning genom erkännanden och belöningar är också viktigt. Genom dessa åtgärder kan föreningen säkerställa att ledarna trivs och utvecklas.
Samla ledarteamet
“Samla ledarteamet” är en ledarsatsning inom idrottsrörelsen som syftar till att stärka och utveckla ledarskapet i föreningar. Genom att samla ledare från olika delar av organisationen skapas en plattform för erfarenhetsutbyte, kompetensutveckling och samarbete. Satsningen fokuserar på att bygga starka och effektiva ledarteam som kan driva föreningen framåt och skapa en positiv och inkluderande idrottsmiljö.
Samla ledarteamet 1 Pdf, 785 kB.
Samla ledarteamet 2 Pdf, 893 kB.
Samla ledarteamet - Arbetshäfte Pdf, 1 MB.
Avsluta
Engagemang kan förändras över tid och att det är naturligt att ledare ibland behöver ta en paus.
När en ledare lämnar en idrottsförening av olika anledningar är det fint att föreningen visar uppskattning och håller dörren öppen för framtida engagemang. Det är också viktigt att betona att personen alltid är välkommen tillbaka, kanske i en ny roll när tiden finns och att hålla kontakten genom att bjuda in dem till föreningens evenemang och aktiviteter.
Genom att lyssna på ledarens erfarenheter kan föreningen förbättra sitt stöd och utveckling av ledare.
Här är några konkreta exempel på saker att göra:
- Avslutningssamtal: Ha ett samtal för att få feedback och diskutera ledarens upplevelser.
- Visa uppskattning: Anordna en avskedsfest eller ge en personlig gåva som tack.
- Öppen dörr-policy: Betona att dörren alltid är öppen för framtida engagemang och håll kontakten.
- Lyssna på erfarenheter: Använd ledarens feedback för att förbättra föreningens stöd och utveckling.
En förening kan vara modig och våga avsluta en idrottsledares uppdrag genom att ha tydliga riktlinjer och en transparent process. Det är viktigt att agera när ledarens beteende eller prestationer inte överensstämmer med föreningens värderingar eller mål.
Situationer där det kan vara nödvändigt att avsluta ett uppdrag:
- Etiska överträdelser: Om ledaren bryter mot föreningens etiska riktlinjer eller uppvisar olämpligt beteende.
- Bristande engagemang: Om ledaren inte visar tillräckligt engagemang eller inte uppfyller sina åtaganden.
- Negativ påverkan: Om ledarens beteende påverkar deltagarna eller föreningens rykte negativt.
Hur föreningen kan hantera processen:
- Tydlig kommunikation: Ha ett öppet och ärligt samtal med ledaren om problemen.
- Dokumentation: Dokumentera alla incidenter och samtal för att ha en tydlig grund.
- Stöd och vägledning: Erbjud stöd och möjligheter till förbättring innan beslutet fattas.
- Respektfullt avslut: Hantera avslutet med respekt och tacka ledaren för deras insatser.
Genom att följa dessa steg kan föreningen säkerställa att processen är rättvis och respektfull, samtidigt som de upprätthåller sina standarder och värderingar.
Utbildning
Våra utbildningar inom tränar- och ledarskap:
Introduktionsutbildning för tränare
Grundutbildning för tränare
Fortsättningsutbildning för tränare
Grönt kort - webbutbildning
Mitt första ledaruppdrag
Pedagogik och metodik för tränare
Pedagogik och metodik för utbildare
Att möta idrottsföräldrar
Försnack
Hur möter vi barn och ungdomar med beteendeutmaningar?
Inkluderande ledarskap - Att träna barn och ungdomar med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar
Coachingsamtalet
Ledare som lyssnar
I samverkan med idrottsrörelsen har Folkhälsomyndigheten tagit framen webbaserad utbildning om psykisk hälsa för dig som leder barn och unga på fritiden.
Metoder och material
Genomför gärna en process tillsammans med er idrottskonsulent. Målet är att stärka era ledare och göra en plan för er ledarförsörjning.
Sidan publicerades: 16 september 2024
HITTA ER IDROTTSKONSULENT
Alla föreningar har möjlighet att få hjälp och stöd av RF-SISU Skånes idrottskonsulenter som därmed också stöttar specialidrottsförbunden.