Populärt att lära tillsammans med sitt idrottande barn
För att skapa bästa förutsättningarna för ett framgångsrikt och hållbart idrottsliv krävs engagemang. I en idrottares utvecklingsmiljö behöver alla delar fungera bra runt idrotten, inte minst föräldrastödet. Därför utbildar vi på RF-SISU Östergötland gärna föräldrar och aktiva tillsammans. Det blir också extra kul! Under året testar vi en ny typ av utbildning som lockar till både skratt, frågor och träningsvärk.
Sidan uppdaterades: 14 oktober 2024
Forskningen har gång på annan belyst ledarens betydelse för en idrottare. På samma sätt vet vi att en förening med stark organisation, tydliga värderingar och stort engagemang når längst och att bra kompisar i träningsgruppen kan vara avgörande för att ens fortsätta idrotta. I idrottens egen folkbildning är därför dessa målgrupper och områden ofta i fokus. Men det finns en grupp som är lika central - föräldrarna eller andra vårdnadshavare.
- För att en ideell förening ska fungera bra krävs kunskap och kompetens på alla sidor för att utvecklingsmiljön skall bli den bästa, en del av det är anhörigas roll, förklarar Joakim Bååth, idrottskonsulent och utbildare på RF-SISU Östergötland som under året testat ett nytt grepp.
Det handlar om en skräddarsydd utbildning där vårdnadshavare, aktiva och ledare lär tillsammans. I utbildningen som anpassas i form och upplägg utifrån gruppens behov ingår kunskapshöjning talangutveckling, varför ungdomar idrottar, träningsbara egenskaper samt kost, vila och träning. Vi pratar mycket om beteenden som gynnar en bra utvecklingsmiljö.
- Jag brukar börja med en bild av utvecklingsmiljön och utifrån denna belysa viktiga saker att tänka på för varje grupp som kan påverka denna. Det brukar få igång samtalet på ett intressant sätt, beskriver Bååth.
Allt varvas med rörelse! Under utbildningen får föräldrar och barn tillsammans exempelvis hoppa långhopprep, kasta mjukbollar på varandra i ”gatlopp” och tävlande i stående längdhopp. Allt för att få reflektera i hur man tillsammans kan stimulera till kompletterande rörelse hemma.
En förening som testat är Vadstena Handbollsförening där Camilla Anneflod är en av föräldrarna:
En energikick för hela laget! Grymt upplägg att samlas tillsammans kring ett viktigt ämne. Mycket positivt att vi fick samma information och möjlighet att ställa frågor utifrån våra olika perspektiv. Jag gillade att det varvades teori och praktik! Utbildningen ledde till diskussioner hemma sedan kring träning och sömn men framförallt vikten av rätt kost för aktiva ungdomar, berättar Camilla.
Tränaren Sofia Falk håller med:
Mycket uppskattat, det här kommer både tjejerna och deras föräldrar komma ihåg med aktiva pauser och tävling!
Samma känsla har ledaren Petra Stigson:
Väldigt givande utbildning. Budskapet framfördes på ett lättsamt sätt utan att ge deltagarna för höga krav men träffsäkert nog att inspirera alla till att förbättra lite på varje område. Praktiken gjorde att spelare och föräldrar hade väldigt roligt ihop, underbart för lagandan!
En annan förening som engagerar föräldrar i lärande tillsammans med sina aktiva är Linköpings Hockeyklubb som i förra veckan hade över 100 föräldrar och spelare på digitala kostutbildning tillsammans.
- Idrott är inte okomplicerat, istället för att leta fel hos andra personer i modellen (se bild på utvecklingsmiljö här nedan) så försöker vi utbilda oss kring vikten av att vi alla finns och lära oss vad just jag behöver tänka på i min roll och hur jag kanske kan stötta andra roller som behövs. Tillsammans blir vi starka och bra på idrott, avrundar Joakim Bååth.
Sidan publicerades: 14 oktober 2024
Kontakta våra idrottskonsulenter
Den här veckan har vi extra fokus på idrottens folkbildning! Vill din förening utvecklas tillsammans med oss - hör av er till er idrottskonsulent.