Barnens spelregler i fokus hos Valla Ponnyklubb

Valla Ponnyklubb väljer folkbildning och ”Barnens spelregler” för att utveckla sina unga ryttare! Häng med en stund och se hur föreningen arbetar och vad effekterna av insatsen blev.

Sidan uppdaterades: 18 oktober 2023

Ridsporten är en idrott som arbetar aktiv med både utbildning och folkbildning för att utveckla sina medlemmar. Inte minst är ridsporten ofta inspirerande att följa vad gäller utbildning och inkludering av ungdomar.

En östgötsk klubb som anammat folkbildningen är Valla Ponnyklubb som vi fick hänga med en dag då deras unga ryttare snackade respekt och inkludering. Dagen samlade alla klubbens medlemmar i åldrarna 9-19 år och för att underlätta användes vårt studiematerial Barnens spelregler. För att testa arbetet i praktiken genomfördes också ett gäng samarbetsövningar som renderade gott om skratt – och snack!

Vi ber idrottskonsulenterna Elisabeth Wiström och Cathrine Tibbling svara på några frågor om dagen.

Vad var syftet med träffen?
Syftet med träffen var att upplysa om att alla är lite mycket värda och har samma rätt till tillhörighet och respekt, oavsett var de kommer ifrån, ålder, kön, sexuell läggning eller andra parametrar. Förutom att gå igenom barnens spelregler gjordes även samarbetsövningar där vi övade på att lyssna på varandra, prova olika lösningar, visa respekt och även att själv våga föreslå idéer.

Varför föll valet på just studiematerialet Barnens Spelregler?
De är tydliga och visar även på alvaret i de här frågorna. Det är brottsligt att kränka någon eller att exkludera någon, för att nämna något. Men valet av material handlar även om att belysa vad som inte är okej gällande våld och sexuella trakasserier och att barnen ska veta vart de kan vända sig om de blir utsatta för något som spelreglerna tar upp.

Hur blev resultatet av träffen?
Deltagarna fick mer kunskap om vad som är okej att uppleva i en grupp med andra. De fick prova på att både leda andra, men att även lyssna in andras förslag och bli ledda. Att alltid säga hej och inkludera varandra och se varandras värde. Resultatet blev ökad förståelse, ökad vänlighet och mer omtanke för varandra.

Vad är era personliga reflektioner efter den sådan här dag?
Att barnens spelregler verkligen berör och får alla barn och ungdomar att tänka till. Dels på deras egna beteende mot varandra, dels hur de själva blir bemötta. Vi tror att en sådan här utbildningsdag stärker dom individuellt men även som grupp!

Se gärna vår Instagram för att se bilder och film från träffen!

Röster från deltagarna

Ida: Det var bra att vi jobbade i smågrupper, alla samarbetade och så

Tina och Bianca: Det var bra, vi har skrivit olika lappar och alla har fått ge sin egen åsikt. Vi fick också se vad de andra grupperna tyckte

Sidan publicerades: 18 oktober 2023

Barnens spelregler

Riksidrottsförbundets och Bris initiativ för en tryggare barn- och ungdomsidrott.