Idrottens dag sätter barns rätt till aktivitet i fokus. ”Alla har rätt att vara aktiva”.

RF-SISU Östergötland fortsätter med sin resa att bidra och bistå barns rätt till aktivitet genom idrott i samarbete med skolor och idrottsföreningar från hela Östergötland. Under dagen kommer vi synas i 11 kommuner med mer än 50 skolor som samlar fler än 10 000 barn. Alla dessa kommer få en dag fylld av aktivitet genom och med hjälp av idrotten.

Sidan uppdaterades: 28 september 2023

Genom alla våra föreningar och engagerad skolpersonal bidrar dessa med att hjälpa alla barn. Inte bara de som redan är verksamma inom idrottsrörelsen.

Massor av forskning visar på att barn och unga rör på sig alldeles för lite. Bara 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna når den rekommenderade nivån av 60 minuters fysisk aktivitet om dagen. På Idrottens dag den 29 september får barn chansen att prova på olika idrotter – kanske för första gången. Målsättningen är att så många barn som möjligt deltar i 120 minuters fysisk aktivitet.

Vi kommer att finnas på stora evenemang som i Söderköping där vi samlar 6 idrotter och Fritidslagret på Vikingavallen där 6 skolor kommer till oss. Samma sak i Ödeshög där kommunens alla skolor och idrottsföreningar samlas för att göra en Idrottens dag. Det finns också massor av skolor som arrangerar egna Idrottens dag med och utan idrottsföreningarnas medverkan. Men med samma målsättning - sätta så många barn som möjligt i 120 minuter fysisk aktivitet.

Mer information

Riksidrottsförbundet är huvudarrangör av Idrottens dag, tillsammans med våra RF-SISU distrikt på respektive ort. Initiativet är en del av European School Sport Day och EU-projektet European Week of Sports, vars mål är att få hela Europa i rörelse. Under European Week of Sports 2022 deltog fler än 13 miljoner deltagare från 40 länder. Idrottens dag är också en del av Rörelsesatsning i skolan och skolor som medverkar i satsningen bjuds in att vara med på Idrottens dag.

För ytterligare information kontakta:

Fredrik Sundberg, RF-SISU Östergötland, 010-476 50 30

Sidan publicerades: 28 september 2023

Kontakt

Fredrik Sundberg

Samordnare för Rörelsesatsning i skolan

010-476 50 30

Idrottskonsulent för Idrottsklivet Norrköping