Rutinerad ordförande leder den östgötska idrotten

Med rötterna i den östgötska fotbollen, hjärtat i jämnställdhetfrågorna och en knopp full av en lång spännande karriär tar sig Ylva Thörn an uppdraget som ny ordförande i RF-SISU Östergötland med stor iver. "Att tillsammans med andra förändra och göra nytta, det är lockelsen", säger ”idrottsnörden” från Åtvidaberg.

Sidan uppdaterades: 24 maj 2023

Vid årsstämma tackade skickliga Eva-Lena Frick för sig som ordförande och lämnade klubban vidare till valberedningens förslag, Ylva Thörn.

Ylva kommer att leda styrelsen som också består av Mats Johansson, Anna Wallentinsson, Therese Malakow, Sanna Detlefsen, Anwar Samuelsson samt nyinvalda Viktor Månsson, Ida Persson-Tiborsson och Lasse Haak.

Jag är idrottsnörd och föreningsmänniska och blev därför jätteglad att få frågan, säger Ylva och beskriver på vilket sätt hon tror sig kunna bidra i sin nya roll.

Dels så har jag ett eget starkt engagemang och så är jag är bra på samarbeten och samverkan. Jag har en bred kunskap om hur samhället fungerar och bra kontaktvägar att använda.

Orättvisor som drivkraft

Ylva har en spännande karriär bakom sig som inte i korthet kan berättas, men som har ett genomgående tema – jämställdhet och allas lika rätt.

Jag utbildade mig till undersköterska och arbetade på Åtvidabergs sjukhem där jag började engagera mig fackligt. Jag märkte hur tufft det var inom långvården och det skapade ett driv att engagera sig. Jag har alltid haft synpunkter på ojämlikhet mellan kvinnor och män, men också ur ett samhällsperspektiv. Tror det är därför lagidrotten också legat mig varmt om hjärtat, man fostras i lagidrotten, lär sig respektera och ta hänsyn till andra.

1987 började Ylva arbeta på Kommunals förbundskontor i Stockholm. Här var Ylva en av de första kvinnorna som tog den tuffa rollen att förhandla vårdavtal. Hon avancerade inom Kommunal via jobbet som enhetschef till ordförande, 14 år blev det och under den tiden hann Ylva med en hel del, inte minst med idrottskoppling.

Vi startade Cup Kommunal för flickor 16 år, något som hade funnits för killar tidigare. Kommunal tecknade samverkansavtal med SvFF där varje distrikt tog ut sina lag med final i början i Halmstad. Det ifrågasattes om facket skulle sponsra fotboll för tjejer men för oss var det självklart att ge tjejer samma möjligheter som killar. Också att många medlemmar spelar själva eller att deras barn gör det, förklarar Ylva.

Intressant att nämna i sammanhanget är att 20 av 23 spelare i EM truppen 2022 deltagit i Cup Kommunal.

Genom åren har många styrelseuppdrag landat hos Ylva, som exempelvis inom Folksam, ATG, LO, Riksbyggen, Andra AP-fonden, Samhall, PRO samt Vänföreningen till Östgötarna blåsarsymfoniker.

Från undersköterska till Landshövding

Efter en sejour som biträdande partisekreterare hos Socialdemokraterna fick Ylva uppdraget som Landshövding i Dalarna. Ett uppdrag hon hade mellan 2015-2021.

Jag hann med både flyktingkris, storbränder och pandemin, det krävde oerhört mycket av oss men gav också mycket tillbaka. Jag är oerhört tacksam över att ha fått verka i fina Dalarna.

Nu är det dock Östergötland som gäller. Ylva och maken Lasse har flyttat till Linköping och nu är det RF-SISU som gäller för denna starka ledare.

Jag ser många korsbefruktningar som kan göras. Jag ser stort värde i vad idrotten ger, det är positivt när företagsledare också engagerar sig inom idrotten likväl som när idrottsledare engagerar sig i bolag, det harmonierar bra med varandra och kan ”kitta ihop” mycket samhällsutvecklingen, menar Ylva.

Vid sidan av en stark yrkeskarriär har idrotten alltid funnits vid Ylvas sida.

Jag är född och uppvuxen i Åtvidaberg med 4 syskon, mamma arbetade på ett kondis och sedan på Facit där även pappa arbetade. Bor man i Åtvid så är idrotten och fotbollen väldigt stor så det präglade mig. Jag spelade fotboll i ÅFF när damlagets bildades. Jag tillhör Gammelveteranterna, berättar Ylva stolt.

18 år som fotbollsspelare blev det, men Ylva hann också med både judo, bandy, innebandy, handboll och basket.

Jag satt med i damsektionen i ÅFF ganska tidigt och gick en del utbildningar i ledarskap och fotboll, tränarskap, väldigt värdefullt.

Vad ser du som distriktsstyrelsens viktigaste roll framöver?

Jag ser att vi behöver samla idrottsrörelsens olika grenar till samförstånd och där är RF-SISU en plattform. Idrottens behövs i ett så starkt och utvecklande län som Östergötland. Jag är mycket för samverkan och tycker vi ska vara synliga, presentera vår roll, vad vi kan bidra med, och kanske öppna upp oss än mer. Bjuder ingen in oss får vi bjuda in oss själva!

Idrottar du själv?

Jag tränar på Frisk & Svettis och går mycket promenader men gillar också att simma. Minst en gång i veckan men nu är fokus på att må bra. Jag njuter av promenader och att uppleva livedrott!

Någon avslutande hälsning du vill göra till den östgötska idrotten?

Jag vill hälsa att jag gärna kommer ut och träffar föreningar och vill gärna vara ett fint stöd för dem. Jag ser fram emot att lära känna den östgötska idrottens närmare igen. Mycket bra är på gång, idrott för äldre är viktigt, rörelsesatsningen i skolan är också oerhört bra och såklart jämställdhetsarbetet. Här har vi tagit många steg framåt men får aldrig stå still, då är vi snart tillbaka på ruta ett.

RF-SISU Östergötlands styrelse

Styrelsen för RF-SISU Östergötland 2023, från vänster Mats Johansson, Kristin Lönnqvist (Distriksidrottschef) Ylva Thörn (nyval) Anna Wallentinsson, Viktor Månsson (nyval), Therese Malakow (omval), Sanna Detlefsen, och Lars Haak (nyval). Saknas på bilden gör Ida Persson-Tiborsson (nyval) samt Anwar Samuelsson samt personalrepresentant Joakim Bååth.

Sidan publicerades: 23 maj 2023