Så skapar man mera matglädje till små barn

Som förälder vill man att ens barn ska äta bra och nyttig mat. Men det är inte alltid så enkelt. Det finns dock saker som man kan göra för att matbordet ska vara en trygg och trevlig plats som väcker barnets nyfikenhet och matglädje. Under hösten genomför RF-SISU Örebro län tillsammans med barndietisten Sara Ask en utbildningsinsats, "Första hjälpen till matglädje för barn 3 - 6 år", som riktar sig mot föräldrar i norra länsdelen.

Sidan uppdaterades: 22 oktober 2025

–Arbetet har sin bakgrund i de medel som kommunerna i norra länet hade möjlighet att söka för hälsofrämjande och förebyggande insatser med syfte att öka jämlikheten i hälsa för länets invånare. Familjecentralen i Lindesberg och de övriga kommunernas öppna barn- och familjeverksamhet fick beviljat medel för insatser under temat Mat- och rörelseglädje till familjer med barn 0 - 6 år som jag och Susann Cederlund i norra folkhälsoteamet projektleder under åren 2024 - 2025.

Utbildningsmaterial för att ge inspiration

Caroline Borg, folkhälsosamordnare i norra länsdelen och Sara Ask, barndietist och författare har tillsammans tagit fram ett utbildningsmaterial för att ge inspiration kring matsituationen och konkreta tips på bra mat att laga och servera till barn mellan 0-2 år. Utbildningen riktar sig mot föräldrar i Lindesberg, Nora, Hällefors och Ljusnarsberg och sker under våren.
-Utbildningen sker vid ett tillfälle i varje kommun, där vi varvar föreläsning med diskussioner, matlagning och gemensam middag, säger Caroline Borg.
Föreläsningen är en digital föreläsning med dietisten Sara Ask som skrivit kok- och faktaböcker om barn och mat, med syfte att göra matbordet till en så trevlig plats som möjligt.
– Jag kommer att ge tips på ganska små och enkla saker som kan bidra till förändring och göra måltidssituationen begriplig och relevant för barnet, säger hon.

Goda exempel

En sådan sak kan vara att skjuta på måltiden en stund för att säkerställa att barnet är tillräckligt hungrigt. En annan sak kan vara att det finns förebilder runt bordet som äter och visar att det är gott och att matbordet är en trevlig plats.
– Att äta ska inte vara kravfyllt. Det är du som vuxen som bestämmer vad som ska serveras, men det är barnet som bestämmer hur mycket och av vad den vill äta. Servera gärna maten enligt tacomodellen, så att det är lättare för barnet att ta av det som känns tryggt. Tvinga eller truga aldrig, säger Sara Ask.

Utbildningen kommer att hållas i hemkunskapslokaler för att deltagarna ska kunna diskutera, utbyta erfarenheter och laga mat och äta tillsammans
I våras valde vi att fokusera på de yngsta barnen, men under hösten riktar vi in oss mot åldersgruppen 3 – 6 år, säger Caroline Borg.

Några röster som deltagare lämnat efter det första utbildningstillfället som skedde i Ljusnarsberg den 24 september

”Det bästa med att Första hjälpen till matglädje är att samlas med andra föräldrar med varierande dock samma problem. Det var inspirerande att laga något näringsrikt som inte tog tid. Det blev också en okrystad möjlighet att prata under tiden.”

Det jag tar med mig är att oavsett vad som görs kan det ta år innan det löser sig iallafall vilket tar bort en hel del press som förälder. Jag fick också inspiration till matlagning och servering och en insikt om att små knep som kan göra mycket skillnad.

Sidan publicerades: 21 oktober 2025