En idrott fri från diskriminering, kränkningar och våld

Krafttag för en trygg idrott var ett starkt ledord under Riksidrottsmötet som genomfördes i maj 2025. Förebyggande insatser ska prioriteras och ett nytt bestraffningsreglemente ska införas. Isabelle Olsson jobbar som sakkunnig i barn- och ungdomsidrott på RF-SISU Örebro län. Hennes uppdrag är bland annat att bidra med kompetens i det förebyggande arbetet men även att hantera ärenden om något oönskat har skett. Hon ser positivt på att arbetet med att skapa trygga idrottsmiljöer fortsatt kommer vara högt prioriterat, såväl på riksnivå som distriktsnivå.

Sidan uppdaterades: 12 juni 2025

Det nya bestraffningsreglementet kommer att gälla från och med 1 januari 2027 och stadgeändringar börjar gälla omgående. Stadgeändringarna omfattar bland annat ett förtydligande gällande föreningars ansvar kring att begära ut registerutdrag för sina ledare. Förutom dessa konkreta ändringar togs även beslut om förstärkta insatser inom uppföljning, utvärdering och utbildning. Isabelle menar att det i vårt distrikt inte kommer innebära några större förändringar i dagsläget men att det kommer stärka arbetet långsiktigt.

– Det nya bestraffningsreglementet kommer med stor sannolikhet innebära ett förbättrat stödsystem vilket kommer underlätta för oss på distriktet vid hantering av olika ärenden, säger Isabelle Olsson.

Läs Riksidrottsförbundets pressmeddelande och ta del av möteshandlingar här.

Förebyggande insatser för en trygg idrott

Idrottens gemensamma värdegrund består av fyra grundpelare: Glädje och gemenskap, Demokrati och delaktighet, Allas rätt att vara med och Rent spel. Dessa fyra grundpelare bör vara basen inom all föreningsverksamhet och vi uppmuntrar alla föreningar att ta fram en egen värdegrund med dessa som utgångspunkt. Värdegrunden bör även gå i linje med Barnkonventionen och Riksidrottsförbundets riktlinjer för barn- och ungdomsidrott.

– En förening har mycket att vinna på att jobba förebyggande, i första hand för att fler ska känna sig välkomna men även för att förhindra oönskade händelser som exempelvis kränkningar och övergrepp. Det är också viktigt att vara redo att agera om något trots allt skulle ske, säger Isabelle Olsson.

Läs mer om förebyggande insatser på vår hemsida och ta del av de stödmaterial som finns. Ta gärna kontakt med din förenings idrottskonsulent och planera insatser till hösten.

Om något oönskat sker

Om värdegrunden skulle brytas finns hjälp att få, antingen via sakkunnig i barn- och ungdomsidrott, Idrottsombudsmannen eller Riksidrottsförbundets visselblåsartjänst. I en förening ansvarar medlemmarna och ytterst föreningens styrelse för att stadgarna och värdegrunden efterlevs. Vid akuta händelser ring 112.

Sidan publicerades: 10 juni 2025