Föreningen skapar delaktighet och gemenskap genom sociala projekt

ÖSK Handboll Herr är en liten ideell förening, ändå har de lyckats skapa tre stora sociala projekt som gör skillnad i Örebro.” Handboll för hjärta och gemenskap”, ”Oändlig variation i rörelse” och nu senast ”Gåhandboll 65+”.
–Målet med alla våra satsningar är att de ska implementeras i föreningens ordinarie verksamhet och att deltagarna ska känna delaktighet och gemenskap och vilja vara en del av föreningen på fler än ett sätt, säger ordföranden Jerker Lindgren.

Sidan uppdaterades: 7 april 2025

Idén till ”Handboll för hjärta och gemenskap” kom i samband med flyktingströmmen 2015 som ett sätt att skapa meningsfull sysselsättning för barn och ungdomar som saknade naturliga ingångar till idrotten och då speciellt handboll. Satsningen kunde utvecklas tack vare pengar från bland annat Allmänna Arvsfonden, Kronprinsessparets stiftelse, RF-SISU Örebro län, Örebro kommun och Svenska Handbollsförbundet. Verksamheten är idag en naturlig del av föreningen och erbjuder träningsmöjligheter för flickor och pojkar i åldrarna 7–12 år på fritidsgårdar och fritidshem i Oxhagen, Brickebacken, Vivalla, samt fritidshemmet på Brukets skola i Markbacken. För att fortsätta rekrytera ungdomar få dem att prova en ny sport – handboll, samt lära känna barn från olika delar av Örebro erbjuder föreningen också lovaktiviteter så kallade handbollsfestivaler för barnen i tio till tolv års ålder från de olika stadsdelarna. Sedan hösten 2023 är ”Handboll för hjärta och gemenskap” en del av regeringens satsning ”Idrottsklivet, samt ESF projektet att motverka barnfattigdom.

Parahandboll med stöd av Kronprinsessan Victorias fond

Genom initiativet ”Oändlig variation i rörelse” erbjuder föreningen parahandboll för personer med intellektuell funktionsnedsättning med målet att alla ska känna rörelseglädje och social gemenskap. Eftersom den verksamheten skett med stöd av bland annat Kronprinsessan Victorias fond så besökte hon verksamheten i Örebro torsdagen den 20 mars 2025. I samband med besöket medföljde ett filmteam och resultatet kommer att visas i olika kanaler under sommaren.
–Vi är väldigt glada och hedrade av Kronprinsessans besök. Det betyder mycket för våra deltagare och ledare, men också för oss som förening, säger Jerker Lindgren.

Handboll i gå-takt utan fysisk beröring

Det senaste projektet ”Gåhandboll 65+” är precis som det låter, handboll som spelas gående – riktad mot målgruppen 65+. Föreningen har fått i gång en fin verksamhet med ett antal återkommande pensionärer, men kände att de missade en viktig målgrupp.
–Många av deltagarna i 65+ har varit aktiva tidigare och har nära till idrotten. Men de andra då, de som står längst bort på sidlinjen. Hur kan vi nå dem? Det var så funderingarna gick, berättar Jerker Lindgren.

Beviljades pengar från Arvsfonden

Föreningen sökte pengar från Allmänna Arvsfonden och beviljades drygt 2,7 miljoner kronor för att under kommande två år hitta en metod att nå ofrivilligt ensamma och människor i utanförskap. Tack vare stödet kunde föreningen anställa en projektledare, Joel Crawford. Han började i januari och jobbar nu med att inventera och undersöka alla ingångar och hitta nyckelpersoner som man kan använda sig av.
–Det finns många bra organisationer och kanaler som vi kan samverka med. Utövar arvsfonden samverkar vi med RF-SISU Örebro län, Svenska kyrkan och PRO. Vi har också nära samarbete med bostadsföretaget ÖBO, olika träffpunkter, familjecentraler, vårdcentraler och Röda Korset, är exempel på några, säger Joel Crawford.

Metoden ska spridas till andra föreningar

En annan viktig del i projektet är att visa upp handbollen för målgruppen. Föreningen har hybridplaner med enkla mål och bollar som man kan ställa upp på olika strategiska platser där personer från målgruppen kan befinna sig. Under det första året i projektet ska föreningen skaffa sig kompetensen och hitta metoden. Under år två ska den spridas till andra handbollsföreningar i landet och i nästa steg även till andra idrotter.
–Det här är ett spännande projekt som inte bara handlar om idrott, utan är en viktig insats för hela samhället. Jag är stolt över att vi i Örebro får chansen att skapa den här metoden och nå de som står längst från idrotten. Det kommer att göra stor skillnad, inte enbart för samhället och för den enskilde, utan också för oss som förening, säger Jerker Lindgren.

Sidan publicerades: 7 april 2025