
Aktiv transport - en viktig fråga för hela samhället
– Bristen på rörelse påverkar den fysiska hälsan, det psykiska välmåendet och förmågan att prestera både i skolan och i livet. Om vi inte agerar på fullaste allvar kommer vi möta en framtid där sjukdomar och ohälsa, som kunde ha förbyggts, blir en allt större börda för individen och samhället. Med de orden öppnade Behcet Barsom, ordförande för Rörelsenätverket, halvdagskonferensen ”Aktiv transport”, som genomfördes på Kulturkvarteret torsdagen den 30 januari.
Sidan uppdaterades: 11 februari 2025
Under hösten har Rörelsenätverket i Örebro län och Pep kommun arrangerat en digital föreläsningsserie för att lyfta vikten av aktiv transport. Syftet med föreläsningarna har varit att ge insikt och tips, samt väcka idéer och inspiration på hur man, oavsett vart man sitter i samhällssystemet, kan göra vardagens transporter aktiva, genom att göra det enkelt att gå, cykla eller åka kollektivt. Föreläsningarna har riktats mot politiker och tjänstepersoner i offentlig sektor, civilsamhällesorganisationer som idrottsförening och intresseorganisationer samt till privat sektor. Deltagarna har arbetat med frågor som rör miljö, trafik, stadsplanering, utbildning och folkhälsa.
Gång och cykelresor minskar
Som en uppföljning på höstens sex föreläsningar bjöd Rörelsenätverket och Pep kommun i Örebro län in till en halvdagskonferens för att gå från ord till handling.
– Vi lever i dag i ett samhälle där gång och cykelresor minskar och det är något som Rörelsenätverket och Pep kommun arbetar för att förändra. Med konferensen vill vi hitta samverkansformer och vägar framåt och skapa en handlingsplan som varje organisation kan jobba vidare med, säger Lucas Forsberg, koordinator i Rörelsenätverket Örebro län.
Alla spelar roll
Förutom att vara ordförande för Rörelsenätverket Örebro län är Behcet Barsom också ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
– I min roll som ansvarig politiker ser jag dagligen de stora utmaningar vi står inför nu och i framtiden. Arbetet med rörelseförståelse och folkhälsa handlar inte bara om sjukvård, det är en fråga för hela samhället. Oavsett yrke och verksamhet har vi alla en roll att spela för att främja en hälsosam aktiv livsstil, säger han.
Att göra transporter till aktiva är något som måste ske på olika plan i samhällsstrukturen. Det handlar om allt från hur vi planerar vårt samhälle, till hur verksamheter bedrivs, inte minst inom skola och omsorg, men också hur man som föräldrar genom handling är goda förebilder.
För cykeltraditionen vidare
– Jag har mina föräldrar att tacka för att de vågade släppa iväg mig på cykel till skolan, säger Josefin Sejnelid, koordinator för Pep kommun Örebro län.
Eftersom hon lärde sig det som barn så har vanan och normen att cykla och promenera blivit ett naturligt sätt för henne att förflytta sig.
– Nu är min uppgift som förälder att få mina barn cykla eller gå till förskolan, trots att det ibland kan vara både jobbigt och tidsödande. Jag är också glad över att få arbeta med Pep kommun som handlar om att tillsammans med kommunerna i Örebro län skapa ännu bättre förutsättningar för att fler barn och unga i länet att kunna välja en aktiv transport, säger hon.
Aldrig rört oss så lite som nu
Veronica Hejdelind var en av de föreläsare som deltog i höstens föreläsningsserie. Hon var också moderator för konferensen ”Aktiv transport”. Veronica brinner för frågan och har gedigen erfarenhet från att arbeta med arkitektur och stadsutveckling, sociala frågor, med särskild inriktning på barns rätt till staden, aktiv mobilitet och bostadspolitik.
– Aldrig i historien har vi rört oss så lite. Aldrig har det varit enklare att ta hissen, rulltrappan eller bilen. Vi behöver inte ens gå utanför dörren för att handla mat längre. Svenskar är idag en av världens mest stillasittande befolkningar. Vi tillbringar närmare 70 % av vår vakna tid sittande eller liggande. Konsekvenserna av vår stillasittande livsstil är allvarliga för såväl individ som samhälle, menar Veronica.
Aktiv transport det mest effektiva
– Bristen på vardagsrörelse och fysisk aktivitet märks på många olika sätt i samhället. Nu larmar exempelvis Försvarsmakten om att allt fler unga som mönstrar har sämre kondition, mindre muskelstyrka och sämre koordinationsförmåga än tidigare och många är överviktiga.
Hennes slutsats är att ohälsa kostar mer än hälsa och att det finns pengar att spara genom att jobba främjande och förebyggande.
– Forskning visar att gå, cykla eller åka kollektivt är det mest effektiva sättet att öka den viktiga vardagsrörelsen tillsammans med utomhusvistelse, säger Veronica. För att bryta stillasittandet och få fler i rörelse behöver vi arbeta tillsammans över förvaltnings- och verksamhetsgränser mot gemensamma mål i aktiva system som präglas av handlingskraft och görande.
Sidan publicerades: 11 februari 2025