Folkbildning utvecklar individer och idrottsföreningar

Under 2023 nådde vår folkbildningsverksamhet 20 499 deltagare, en ökning med fem procent jämfört med 2022.
–Dessa siffror är ett resultat av ett strategiskt och utåtriktat arbete som pågår kontinuerligt för att utveckla idrottsföreningar och möjliggöra bra fritidsaktiviteter för föreningens medlemmar, säger Josefin Gullbrand, verksamhetschef för idrott och folkbildning.

Sidan uppdaterades: 16 oktober 2024

Varje vecka året runt pågår folkbildning och diskussioner i lärgrupper runt om i våra föreningslokaler. Det sker med stöd av idrottskonsulenter och lärgruppsmaterial från RF-SISU Örebro län. Under 2023 var 55% av deltagarna i vår folkbildningsverksamhet 25 år eller yngre, 38% mellan 25 och 65 år och 10% över 65 år. Den äldsta deltagaren var en kvinna född 1927, medan 321 sjuåringar deltog i våra aktiviteter.
–Idrottsrörelsens studieförbund fyller en viktig funktion genom att det är det studieförbund som når flest yngre deltagare, säger Josefin Gullbrand.

Fokus på lärgruppsledaren

En förutsättning för goda folkbildande samtal är lärgruppsledaren. Under förra året och i år har fokus lagts på att utbilda lärgruppsledare i idrottsföreningar inom distriktet. Lärgruppsledaren fungerar som samtalsledare och stärker kvaliteten i samtalen och diskussionerna. Lärgruppsledarens roll är bland annat att säkerställa att alla kommer till tals, lyfter upp frågor för reflektion-och diskussion, samt summerar samtalen.
– Genom folkbildningen får deltagarna kunskap om och erfarenheter av demokratiska processer. Värdegrund och trygga idrottsmiljöer är exempel på områden som är viktiga för idrottsrörelsens gemensamma utveckling och för att nå dit måste många goda samtal äga rum, säger Josefin Gullbrand.

Obligatorisk föreläsning

En förening som anammat lärgruppsledarutbildningen och systematiserat lärgrupper på ett spännande sätt är Örebro SK Ungdom. Lärgruppsledaren, eller lagbyggaren, som de valt att kalla det för, har ett uppdrag kring lagen utanför ledarrollerna. Lagbyggarna följer tillsammans med lagen i olika utbildningssteg med teman, beroende på lag och ålder. Örebro SK har jobbat med konceptet under flera år i nära samarbete med RF-SISU Örebro läns idrottskonsulenter. Den 23 oktober kommer föreningen ha en obligatorisk uppsamling där ledare och spelare födda mellan 2007 – 2014 samlas kring olika föreläsningar som sker under en och samma tid på Örebro universitet.

Utbildningsstege

Föreläsningarna bygger på föreningens utbildningsstege – en modell som tagits fram tillsammans med RF-SISU Örebro län, där varje årskull har sitt tema. Det handlar om allt från att ta hand om kroppen, motivation och prestation, kompisskap och psykisk hälsa. Till föreläsningen om psykisk hälsa är även föräldrarna inbjudna.
–Genom utbildningsstegen har föreningen en systematik i lärandet och lärgruppssamtalen. Att dessutom ha lagbyggare som leder samtalen avlastar ledarna som ansvaret annars landar på. Då kan kvaliteten i både idrottsutövandet och utvecklingen av föreningen och medlemmarna i den höjas. Detta är en systematik som vi ser att många idrottsföreningar skulle ha glädje av och vi är såklart gärna ett stöd i att ta fram och implementera ett sådant upplägg tillsammans med förening, säger Josefin Gullbrand.

FAKTA

  • 20 499 deltagare
  • 58% män och 42% kvinnor.
  • 71 263 utbildningstimmar
  • 243 idrottsföreningar (279 sektioner)
  • 380 föreläsningar med 11 879 åhörare
  • 154 kurser med 1 774 deltagare
  • 4 812 lärgrupper som tillsammans bidrog med 50 853 timmar (Siffran är omräknad från studietimmar till klocktimmar)
  • Fokus under året var ledarrekrytering och ledarutveckling där 26,19% av lärgrupperna samlade ledare på olika nivåer. Många av samtalen handlade om ledarskap och tränarskap.
  • Vår största målgrupp är utövare med 65,90% av våra lärgrupper.

Sidan publicerades: 16 oktober 2024