
”Vi skulle kunna göra mer tillsammans”
Det råder enighet hos Örebros politiker kring synen och vikten av anläggningar och idrottsmiljöer. Under debatten Plats för idrott – hur har det gått? efterfrågade flera av politikerna ett ökat samarbete, dels mellan partierna, men också tillsammans med RF-SISU Örebro län och idrottsförbund/föreningar.
– Vi hade en mycket bra och konstruktiv diskussion som visar att det finns en vilja och förståelse för hur viktig denna fråga är, säger distriktsidrottschef Charlotta Stenhem.
Sidan uppdaterades: 11 oktober 2024
Plats för idrott är en prioriterad och aktuell fråga för idrottsrörelsen. Många idrottshallar byggdes under 60 och 70-talet och uppfyller inte kraven på ändamålsenlighet. Det finns ett stort behov i hela landet av att bygga, anpassa och renovera, men också att tillgodose att det finns utrymme för spontanidrott. Riksidrottsförbundet har arbetat strategiskt med anläggningsfrågan i många år och vill vara en delaktig part och stötta kommunerna, inte minst i planeringen när nya områden och stadsdelar växer fram. Varje år görs en kartläggning över tillgången på plats för idrott med syfte att tydliggöra nuläget och framtida behov.
Kartläggning
Som en del av det strategiska arbetet genomfördes i augusti 2022, precis innan valet, en idrottspolitisk debatt med Örebros folkvalda politiker och opposition, för att sätta anläggningsfrågan på politikernas agenda inför valet senare samma år. Torsdagens (10 oktober) debatt var en uppföljning på denna. Jasmin Benca, anläggningsansvarig på RF-SISU Örebro län presenterade den senaste kartläggningen för politikerna och ett åttiotal representanter från olika idrottsföreningar och förbund. Kartbilderna visar på fyra olika analyser som görs för respektive anläggningstyp, bollplaner, idrottshallar, ishallar och gymnastiksalar. Det handlar om avstånd, förväntat besökstryck, kollektivtrafik och lokal efterfrågan.
Vissa områden sticker ut
–Örebro liknar andra jämnstora kommuner, men för att ta ett exempel har vi några områden som sticker ut. När det gäller idrottshallar konstaterar vi att Marieberg, de västra stadsdelarna och Lillån - områden med många invånare har väldigt högt tryck på de idrottshallar som finns inom tre km avstånd. Vi ser även att nyare områden som Ekeby Almby och Mosås helt saknar idrottshall inom referensavstånd, säger Jasmin Benca, anläggningsansvarig på RF-SISU Örebro län.
Kartläggningen mottogs med stort intresse från de politiska partierna och diskussionerna under debatten visade att det finns en politisk enighet om att frågan är viktig.
–Det känns som att det finns goda förutsättningar för en fortsatt och fördjupad dialog kring en långsiktig planering, säger Charlotta Stenhem.
På plats under debatten fanns socialdemokraterna, moderaterna, centerpartiet, Sverigedemokraterna, vänsterpartiet, liberalerna, kristdemokraterna och miljöpartiet.
Sidan publicerades: 11 oktober 2024