Bristen på ledare begränsar tennisklubbens verksamhet

Ledare är en förutsättning för att idrottsföreningar ska kunna bedriva verksamhet. Som ledare kan man ha olika roller och drivkrafter. Tennistränaren Jon Sörenson är både vice ordförande och tränare i Lindesbergs tennisklubb.

Sidan uppdaterades: 12 juni 2024

Lindesbergs Tennisklubb bildades 1898 och är den tredje äldsta tennisklubben i Sverige. I november förra året firade klubben 125 år med en stor fest tillsammans med medlemmarna. Utmaningarna har varierat över två sekler och just nu är det stort fokus på att hitta ledare. Dels till styrelsen och dels som tränare för aktiva i olika åldrar.
– Bristen på tränare gör att vi tvingas säga nej till vuxna som vill börja spela tennis. Det känns jättetråkigt, men vi måste prioritera barn och ungdomar, säger Jon Sörenson, vice ordföranden som också ryckt in som tränare i klubben.

Hundratal medlemmar

Vid Kyrkberget i Lindesberg finns en inomhusbana i en klassisk tennishall, som byggdes 1977 och tre utomhusbanor som renoverades 2016–2017, samt en padelbana. Antalet medlemmar är ett hundratal, varav ett 50 tal är aktiva. Rekordåret 1989 hade klubben 338 medlemmar. Under många år dominerade motionsspelandet, men idag erbjuder föreningen tränings och tävlingsverksamhet för alla åldrar, från barn till vuxna.
– Vi har till exempel ett par gubbar som haft samma abonnemangstid varje vecka sedan hallen byggdes 1977, berättar Jon.

Ökat intresse för tennis

Just nu upplever föreningen ett ökande intresse för att spela tennis i Lindesberg.
– Vi har nya medlemmar som knackar på dörren varje vecka och vill in och spela tennis. Och för varje ny medlem brukar ytterligare någon följa med, som också vill prova på. Sen kommer föräldrar och vill spela med sina barn och sen vill föräldrarna själva börja träna. Det är ungefär så det ser ut. Just nu har vi kö på vuxensidan, vilket vi på ett sätt tycker är positivt såklart, eftersom det visar på ett stort intresse för den idrott som vi sysslar med, men samtidigt känns det trist att behöva säga nej, på grund av att vi inte har tränare så det räcker.

Vill anställa tränare

Förutom bristen på tränare begränsar även det faktum att föreningen endast har tillgång till en inomhusbana.
– Vi har ju helt andra möjligheter på sommaren, då vi har tre utomhusbanor. Det är då vi får göra våra större evenemang. I sommar kommer vi till exempel att arrangera Sommartennis, ett tennisläger för barn och vuxna.
Till den satsningen har föreningen fått ett bidrag från Svenska Tennisförbundet för att kunna anställa fler tränare.
– Då hoppas vi få in fler ledare som sen vill fortsätta. Det är dock inte helt enkelt att hitta rätt person som har möjlighet att ta en tidsbegränsad anställning, som dessutom ligger mitt i sommar och semestertid.
En verksamhet som föreningen vill starta när man får tillgång till fler ledare är ”Tennis på studs”.
– Tennis på studs är ett koncept för pensionärer, 65+ som spelas på liten bana med mjuk boll. Den riktar sig mot en dagledig målgrupp som kan nyttja tennisbanan under dagtid då den oftast står oanvänd, säger Jon Sörensen.

Stöd och material för att jobba med ledarrekrytering

Under hösten kommer det att finnas projektstöd att söka för ledarsatsning. Håll utkik i vårt nyhetsbrev. Du anmäler prenumeration på vår webb.

Här finns material för din förening att jobba med ledarrekrytering.

Sidan publicerades: 11 juni 2024