Gropens IF renoverade med hjälp av anläggningsstöd

Tillgången på ändamålsenliga anläggningar och idrottsmiljöer är en förutsättning för att kunna bedriva bra barn och ungdomsverksamhet. Men behovet av fler och bättre anpassade lokaler är stort i vårt idrottsdistrikt.
Många av anläggningarna byggdes under 60- och 70-talet och har passerat ”bäst-före-datum”, säger Jasmin Benca, anläggningsansvarig på RF-SISU Örebro län.

Sidan uppdaterades: 27 maj 2024

41 procent av föreningarna i Örebro län uppger i Riksidrottsförbundets anläggningsenkät från 2022 att de har behov av renovering. Det är högre än riksgenomsnittet som ligger på 35 procent. Riksidrottsförbundets kommunundersökning visar därtill att kommunernas ser renoveringsbehov som den största utmaningen för den långsiktiga planeringen av idrottsytor. 155 föreningar inom 48 olika idrotter från Örebro län deltog i undersökningen. Utöver de 41 procenten som uppger att de har behov av att rusta upp sina lokaler, önskar 38 procent bättre anpassning av lokalerna. De behov som lyfts fram där behovet av åtgärder är störst handlar om aktivitetsytor, sociala ytor och omklädningsrum.

Kan söka anläggningsstöd hos RF

För föreningar som själva äger sin anläggning eller har nyttjanderätt under ett längre antal år kan söka Riksidrottsförbundets anläggningsstöd. Det innebär att man kan få bidrag med upp till hälften av kostnaden. Stödet kan beviljas för renovering, men också för att bygga nytt eller bygga ut och även för inköp av material för att kunna bedriva parasport.
– Det kan handla om allt från att bygga nytt omklädningsrum till att effektivisera energisystem, eller anpassa lokaler och även utrustning för parasport, säger Jasmin Benca.

23 föreningar sökte förra året

Under förra året genomfördes 23 olika satsningar i anläggningar och idrottsmiljöer i Örebro län, med hjälp av RF:s anläggningsstöd. Kumla Kampsportförening och Gropens IF är två av dessa föreningar. Gropens IF renoverade sin tränings-och klubblokal i Fjugesta.
–Vi har bytt fasad, målat invändigt och utvändigt, bytt ut mattor, VVS och uppdaterat armaturen. Den här renoveringen betyder otroligt mycket för oss, säger Martin Nilsson, ordförande för Gropens IF. Kumla Kampsportförening fick hjälp med anpassningar efter att ha flyttat till större lokal, samt inköp av matta.
–Vi var tvungna att flytta till större lokaler på grund av att vi hade så många på kö som ville börja träna med oss. Nu har vi tre gånger så stor träningsyta och en hel källarvåning med omklädningsrum, dusch, bastu och förråd. Tack vare flytten och anpassningen av lokalen kan vi nu ta emot fler barn och ungdomar, säger Mi Abrahamsson.Foto: Martin Nilsson, Gropens IF, visar föreningens nyrenoverade lokaler.

Läs mer om vårt anläggningsstöd. https://www.rfsisu.se/distrikt/orebro-lan/bidrag-och-stod/projektstod-if/anlaggningar
Läs mer om kampanjen Plats för idrott

Film 1: Möt Kent Marksjö och Mi Abrahamsson som berättar om flytten till större lokaler och anpassning och renovering av träningsyta, omklädningsrum och förråd.
Film 2: Möt Martin Nilsson, Gropens IF som berättar om renoveringen av föreningens klubblokal.

 

Sidan publicerades: 27 maj 2024