Könsmixade lag utmanar gamla normer inom idrotten

När Malin Reimers sexåriga dotter skulle ta klivet från Bollkul till fotbollsverksamhet så förväntades lagen delas upp mellan tjejer och killar. Malin och ytterligare en mamma undrade om de inte kunde starta ett mixat lag, då deras barn, en tjej och en kille, lekte med varandra både på förskolan och fritiden och gärna ville spela fotboll tillsammans. Trots ifrågasättanden lyckades de få igenom sitt önskemål och laget FP14 har nu tränat tillsammans i Lillån Fotbollsklubb i fyra år.

Sidan uppdaterades: 8 mars 2023

Förutom Malin så bärs ledartröjorna i laget av ytterligare en kvinna och två män. Malin menar att ledarskapet är grundläggande för ökad jämställdhet, både genom sammansättning och förhållningssätt och hon lyfter särskilt vikten av kvinnliga förebilder.
– Som ledare inom fotboll är det viktigt att anpassa träningen utifrån individen, oavsett kön, och att vi vuxna visar vägen och bryter invanda mönster och föreställningar om vad som är normalt.

Karin Grahn är forskare i idrottsvetenskap vid Göteborgs universitet. Hon har undersökt samträning bland skolbarn i årskurs fem och sex. Karin menar att det finns forskning som visar att föreställningen att killar är bättre på idrott än tjejer rubbas bland de som samtränat och att det kan bidra till att barn i större utsträckning ser varandra som jämbördiga träningskompisar. Samträning kan hjälpa till att bryta gamla könsnormer men riskerar också att förstärka normer som redan hunnit bli befästa. Hennes tips är att börja med samträning i tidig ålder, men att våga prova även längre upp i åldrarna, och att då vara medveten om att jämförelser mellan könen redan finns och kan vara svåra att bryta.

Idag består Lillåns FP14 av ett gäng nioåriga flickor och pojkar som ser sig som vilket fotbollslag som helst. När det kommer till seriespel är det pojkserier som gäller och visst höjs ett och annat ögonbryn från andra tränare och åskådare när de ser att det är tjejer med i motståndarlaget.
– Det är 2023 och det borde vara en självklarhet att låta flickor och pojkar träna tillsammans, åtminstone upp till senare mellanstadieålder, säger Malin.

Vill du lära dig mer om indelning av barn och ungdomar? Läs mer här

Sidan publicerades: 8 mars 2023