Full fart hos Fritidsbanken - nu firar konceptet 10 år

Att kunna testa olika idrotter utan att först behöva köpa utrustning är något som fler och fler upptäcker. Förra året ökade antalet utlån på Fritidsbankerna i hela landet.
I Örebro med mer än 50 procent.
Efterfrågan har stigit så mycket att vi under vintersäsongen nu dubblat upp öppettiderna för att ha en chans att hinna med, säger Anton Olofsson, platsansvarig på Fritidsbanken Örebro.

Sidan uppdaterades: 25 januari 2023

Genom Fritidsbanken får idrotts- och friluftsutrustning nytt liv och ökar möjligheten för barn och ungdomar att testa nya och olika idrotter. Här finns allt från slalom- och hockeyutrustningar till skateboard, flytvästar, tält och pingisrack att låna. Personerna som lånar varierar, men ofta är det för att testa en ny aktivitet och se om man tycker att det är kul.
– Vi hade en dam på 80 plus som kom in för att låna ett pingisrack, för att kunna spela rundpingis på äldreboendet. Sen hade vi en fyraårig pojke som lärde sig att åka slalom med utrustning från oss. Och nyligen lånade en man ett par längdskidor. När han lämnade tillbaks dem berättade han att han skulle åka direkt från oss till sportbutiken för att köpa egna. Att kunna bidra till sånt känns så himla fint och roligt, säger Anton Olofsson.

Välorganiserat

Anton är en brinnande eldsjäl i Örebrobutiken på Lertagsgatan 1B. Butiken är välorganiserad och Anton och hans kollegor har full koll på vilka prylar som finns i butiken. Det är en bra kunskap för det händer att kunder vill lämna tillbaka sånt de inte lånat där.
– Det var en person som skulle lämna tillbaka ett par skridskor som jag inte kände igen. När jag påpekade det så kom personen på att just ja, det kanske är min partners skridskor, som hen fick i julklapp av mig, säger Anton och skrattar.

Antalet lån ökar

Fritidsbanken som koncept firar tio år. Den allra första Fritidsbanken öppnades i värmländska Deje 2013. Idag har konceptet spritt sig och finns i mer än en tredjedel av landets kommuner. Karlskoga var först i länet och i Örebro kommun öppnade Fritidsbanken både i Markbacken och Odensbacken under 2019. Trenden med att antalet utlån ökar är tydlig över hela landet och under 2022 noterades ett nytt utlåningsrekord. All utrustning som finns på Fritidsbanken är begagnat, men i omhändertaget skick.
– Varje gång en pryl lämnas in eller lämnas tillbaka går vi igenom sakerna, underhåller och reparerar.
Skidor vallas, stålkanter slipas och vikt ställs in till nästa låntagare. Vi lägger gärna lite extra omsorg på att sakerna ska fungera bra till nästa låntagare, säger Anton. På fritidsbanken.se hittar du alla fritidsbanker i hela Sverige och i Örebro län, samt öppettider.


Sidan publicerades: 24 januari 2023