Till vänster: Marie Nilsson Lundberg gratuleras av Riksidrottsförbundets ordförande Anna Iwarsson. Till höger: Marie Hedman Alainentalo

Två norrbottniska eldsjälar värdiga mottagare av Riksidrottsförbundets förtjänsttecken

Marie Nilsson Lundberg och Marie Hedman Alainentalo har tilldelats Riksidrottsförbundets förtjänsttecken – den högsta utmärkelse som delas ut inom svensk idrott. De uppmärksammas för sitt mångåriga arbete inom ridsport och gymnastik.

Sidan uppdaterades: 5 juni 2025

Trots att de brinner för olika idrotter har de två förtjänstteckenmottagarna mycket gemensamt – inte minst sitt förnamn. Marie Nilsson Lundberg har sitt hjärta i ridsporten, medan Marie Hedman Alainentalo brinner för gymnastik. Båda har valt att slå rot i Norrbotten, även om de ursprungligen kommer från andra delar av landet. Genom åren har de engagerat sig på en rad olika sätt inom sina respektive idrotter – och på många olika platser i Sverige.

Marie Nilsson Lundberg sadlade om – och stannade kvar för sportens skull

Marie Nilsson Lundberg har varit en självklar del av Norrbottens Ridsportförbund sedan 1990. I över tre decennier har hon haft olika uppdrag – alltid med samma drivkraft: att ge tillbaka till sporten hon älskar.

– Jag är stolt, tacksam och känner mig verkligen uppskattad. Att få RF:s förtjänsttecken känns som ett kvitto på att det lönar sig att hålla i och hålla ut, säger hon.

Efter 35 år som aktiv ryttare, hästägare och med en bakgrund som ridlärare valde Marie att sadla om – bokstavligt talat. Sedan dess har hon engagerat sig ideellt som styrelseledamot, dressyrdomare och funktionär på tävlingar.

– Jag rider inte längre, men det här är min hobby nu. Att få vara ute på tävlingar, se talanger växa och coacha dem vidare – det ger mig så mycket.

För Marie handlar engagemanget inte bara om tävlingar. Hon brinner för bredden inom ridsporten och vikten av att det finns tillgängliga ridskolor och anläggningar i hela Norrbotten.

– Ridskolan är inte bara en plats för ungdomsidrott, det är som en fritidsgård. Det behövs kvalitet i verksamheten och utbildade ridlärare.

Att byta roller inom sporten ser hon som en självklarhet.

– Alla behövs. Man kan bidra på olika sätt, även efter att man själv slutat tävla. Det viktiga är att vi möjliggör för andra att få uppleva samma glädje som vi själva gjort.

Och vad är den största belöningen?

– Att se andra människor växa. Om jag kan vara en god ambassadör för sporten, då har jag gjort något rätt. Jag hoppas att fler vill följa efter.

Marie Hedman Alainentalo hyllas för livslångt engagemang för rörelse

– Gymnastiken har varit ett livsuppdrag för mig, så det känns både hedrande och rörande att få en så fin utmärkelse – särskilt nu när jag blivit äldre och börjar trappa ner mitt engagemang, säger Marie Hedman Alainentalo, numera bosatt i Pajala.

Marie började med gymnastik redan som femåring. Som 14-åring gick hon sin första ledarutbildning på Lillsved – och sedan dess har hon aldrig släppt taget om sporten. Under åren har hon engagerat sig i gymnastikföreningar över hela landet: Rönnskärsgymnasterna, Uppsalaflickorna, Lulegymnasterna och Bodens Gymnastikklubb.

– Det har varit både roligt och utvecklande. I Lulegymnasterna var jag med och startade upp truppgymnastik och fick igång pojkverksamheten – det är jag särskilt stolt över, berättar hon.

Marie brinner för breddgymnastiken – att alla barn ska få möjlighet att röra sig för att det är kul.

– Rörelseglädje är grunden. Gymnastiken ger barn en fantastisk bas för koordination och kroppskontroll, något de har nytta av oavsett vilken idrott de väljer senare. Jag har sett det både i gymnastiken och i mitt yrke som pedagog – medveten rörlighet gör stor skillnad.

På meritlistan finns också ordförandeskap i dåvarande Norrbottens Gymnastikförbund, engagemang i Gymnastikförbundet Norr och en lång tid som utbildare inom förbundet – en roll hon hade fram till 2022.

Numera deltar Marie i gladgympa i Pajala gymnastikklubb – fortfarande aktiv, men i en ny fas av sitt engagemang där hon också är valberedningssamordnare i gymnastikförbundet Norr.

Om Riksidrottsförbundets förtjänsttecken

Riksidrottsförbundets förtjänsttecken delas ut vartannat år i samband med Riksidrottsmötet till 100 personer som gjort betydande insatser inom svensk idrott. Mottagarna nomineras av specialidrottsförbund (SF) eller RF-SISU-distrikt och utses av Riksidrottsstyrelsen.
Läs mer om Riksidrottsförbundets förtjänsttecken på RF:s webb.

Marie Nilsson Lundberg fanns på plats i Göteborg för att ta emot utmärkelsen, medan Marie Hedman Alainentalo hade förhinder och tilldelas förtjänsttecknet vid ett senare tillfälle.

Sidan publicerades: 5 juni 2025