
Debatt: Lär av historien och planera för rörelse och idrott
Tillgången till fotbollsplaner och idrottshallar är sämre i nybyggda bostadsområden än i äldre områden, det visar en ny rapport från Riksidrottsförbundet. Trots att vi vet hur viktigt det är med fysisk aktivitet, verkar detta inte ha slagit igenom när nya områden planeras och byggs.
Sidan uppdaterades: 12 mars 2025
God samverkan mellan kommunens olika förvaltningar samt med idrottsrörelsen är ett måste för att säkra att plats för idrott byggs in i nya livsmiljöer. Möjlighet till idrott och rörelse får inte glömmas eller prioriteras bort i planeringen.Det skriver Carina Winsa, ordförande RF-SISU Norrbotten och distriktsidrottschef Katarina Halvardsson i ett debattinlägg.
Riksidrottsförbundet har i en ny rapport jämfört tillgången till olika typer av idrottsanläggningar mellan områden som är byggda under olika tidsperioder. Det är en oroväckande bild som växer fram. I bostadsområden byggda 2001 eller senare har invånarna längre till bollplaner, gymnastiksalar och idrottshallar jämfört med idrottsanläggningar i områden byggda på 60- och 70-talet. Dessutom måste fler barn och ungdomar dela på samma anläggningar, vilket ökar trycket.
Forskning visar att tillgång och närhet till idrottsanläggningar ökar barns fysiska aktivitet. Det är anmärkningsvärt att denna kunskap inte fått större genomslag i planeringen av nya bostadsområden.
På senare år har flera nya bostadsområden vuxit fram i länet. Dalbo, Hällbacken och Kronan i Luleå är exempel där vi ser att plats för idrott och rörelse inte funnits med i planeringen i önskvärd omfattning. I Kiruna och Gällivare pågår en omfattande samhällsflytt, med konsekvenser för invånarna och idrotten.
God samverkan mellan kommunens olika förvaltningar samt med idrottsrörelsen är ett måste för att säkra att plats för idrott byggs in i nya livsmiljöer. Möjlighet till idrott och rörelse får inte glömmas eller prioriteras bort i planeringen.
Industriexpansionen i länet fortsätter med konsekvenser för samhällsplaneringen i flera kommuner. Situationen är utmanande, men för att skapa attraktiva samhällen behövs mer än bara hus. Grönområden, näringsidkare och kollektivtrafik är viktiga, men det är också de lokala idrottsföreningarna. En klubbstuga, en bollplan eller en inomhusanläggning är ofta en samlingspunkt som bidrar till en levande, hälsosam och trygg närmiljö.
I länet finns det idrottsföreningar som signalerar att de behöver fler tider att idrotta på. Dessutom vittnar föreningar om att de tvingas tacka nej till nya medlemmar på grund av brist på plats. När barn och unga hamnar i köer i stället för i rörelse är det inte bra.
Att idrottsföreningar har en pålitlig tillgång till ändamålsenliga platser för idrott är grunden för ett starkt föreningsliv i Sverige. Utan en plats att vara på så stannar idrotten, och det gör även de positiva värden som idrottsrörelsen skapar. Det handlar om att skapa mötesplatser för olika människor, förbättrad folkhälsa och att ge barn och ungdomar en meningsfull fritid. Fysisk aktivitet och idrottsrörelsens förutsättningar måste vara en del av samhällsplaneringen. Investeringar som gjordes i idrottsanläggningar på 60- och 70-talet har varit viktiga för idrottsrörelsens utveckling.
Idag saknar många kommuner ett idrottspolitiskt program respektive en lokalförsörjningsplan. Vår uppmaning är att lära av historien och planera för rörelse och idrott för framtida generationer. För att göra det krävs:
- att kommuner tar fram en aktuell nulägesbild över tillgången till idrottsytor i kommunen
- att kommuner har en långsiktig plan för idrottsytor i kommunen
- att kommuner samråder med idrottsrörelsen när översiktsplaner, fördjupade översiktsplaner och så kallade lokalförsörjningsplaner tas fram
- att staten tillför långsiktiga resurser för kunskapsutveckling och möjlighet att stötta enskilda projekt
Carina Winsa
Ordförande, RF-SISU Norrbotten
Katarina Halvardsson
Distriktsidrottschef, RF-SISU Norrbotten
Om rapporten "Tillgång till idrott i nybyggda områden"
Rapporten ”Tillgång till idrott i nybyggda områden” har tagits fram av Spacescape på uppdrag av Riksidrottsförbundet. I studien beskrivs hur tillgången varierar mellan områden byggda under olika tidsperioder. Tre anläggningstyper har studerats, bollplaner, gymnastiksalar och idrottshallar.
Sidan publicerades: 12 mars 2025