
Luleå Klätterklubb startar träningsgrupp för barn och unga med funktionsnedsättning
Trots osäkerhet och rädslor beslöt sig Luleå Klätterklubb för att bjuda in till prova-på-klättring för personer med funktionsnedsättning. – Försöket slog väl ut och nu har vi startat en paraträningsgrupp för barn. Vi ångrar oss inte, det ger så mycket tillbaka, säger Andreas Atthammar.
Sidan uppdaterades: 4 mars 2025
Sju barn och unga är med i Luleå Klätterklubbs nystartade paraträningsgrupp för de med syn-, rörelse- och intellektuell funktionsnedsättning. Under våren träffas gruppen en gång per månad i Hälsans hus klätterhall för träning.
För att skapa en trygg miljö har klubben sett till att gruppen har klätterhallen för sig själva. Föräldrarna har utbildats och fått grönt kort i säkring. Det är ett krav att de finns med på träningarna tillsammans med klubbens ledare, precis som i klubbens övriga nybörjargrupper. Och alla deltagare får tydlig information i förväg om vad som kommer att hända under respektive träningspass.
– Till en början brottades vi med osäkerhet på om vi tagit oss vatten över huvudet, skulle vi klara av det? Frågorna var många, säger Andreas Atthammar, utbildningsansvarig i Luleå Klätterklubb, som tycker att processen varit väldigt lärorik och att klubben nu hittat svar på många av sina frågor om hur verksamheten kan anpassas, för att på bästa sätt fungera för målgruppen.
Han lyfter fram stödet som klubben fått längs vägen från Svenska klätterförbundet, Norrbottens Parasportförbund och RF-SISU Norrbotten. Klubben har fått projektstöd för att starta upp träningsgruppen men också kompetensstöd och hjälp med att utbilda föreningens ledare i parasportens grunder. Några ledare har också utbildats i praktisk paraklättring.
Under hösten 2024 bjöd klubben in till tre prova-på-tillfällen, med 8-10 deltagare per gång. För att kunna lägg mer fokus på varje deltagare i den nya träningsgruppen är maxtaket satt till 6-7 barn. Tanken är att starta i lagom omfattning och om allt går bra öppna upp för fler tillfällen nästa termin.

Till höger: Andreas Atthammar, utbildningsansvarig i Luleå Klätterklubb.
Att bedriva träning när alla barn har olika förutsättningar är extra utmanande. Ett öppet och lösningsorienterat förhållningssätt kring både tekniska lösningar och praktiska frågor behövs. Luleå Klätterklubb tycker att de har hittat ett vinnande koncept.
– Vi har bra dialog med barnen och deras föräldrar/målsmän. De vet bäst vad som funkar och inte funkar. Genom att bygga upp ett förtroende så känner föräldrarna att de kan öppna upp sig kring barnets svårigheter och styrkor. Kunskapen om individen gör att det går lättare att hitta rätt lösningar, säger Andreas Atthammar.
Föräldrarna är också nyckeln till att ge barnen möjlighet att klättra på egen hand.
– Genom att vi utbildat föräldrarna i säkring är målet att barnen på sikt ska kunna komma till hallen utanför våra gruppträningar och klättra på egen hand. Det ger frihet och som ett barn stolt uttryckte det – nu har jag också en egen sport, säger Andreas nöjt.
Tack vare projektstöden är träningarna kostnadsfria för barnen i paragruppen den här terminen. Det sänker trösklarna till att våga prova och föräldrarna har fått grönt kort-utbildningen utan kostnad.
– Vi känner oss nöjda. Vi har gått från att vara osäkra till att vi ser att det går att skapa verksamhet för personer med funktionsnedsättning, det känns jättebra. Vi kommer att fortsätta erbjuda prova-på-verksamhet även fortsättningsvis för att visa upp vår fina sport och locka fler att börja paraklättra, säger Andreas.
Vilka medskick vill du ge till föreningar som funderar på att starta upp idrott för personer med funktionsnedsättning?
- Tänk på att lokalen ska vara anpassad för verksamheten.
- Ha rätt förutsättningar klara innan ni kör igång.
- Skapa god dialog och kontakt med föräldrar/målsmän.
- Samverka med andra föreningar som har paraverksamhet och lär av varandra.
- Ta hjälp av RF-SISU Norrbotten, Parasport Norrbotten och din idrotts specialidrottsförbund.
Sidan publicerades: 4 mars 2025
Kontakt

Anne Meriläinen
Idrottskonsulent
Sakkunnig parasport
Samordning Barentssamarbetet
Placeringsort Piteå