Föreningar hyllar lyckad ledarsatsning

Den ledarsatsning som genomförts för att stimulera föreningarna att rekrytera fler ledare, domare och funktionärer har utvärderats. Nio av tio deltagande föreningar i Norrbotten uppger att de folkbildande insatserna har haft en positiv eller mycket positiv effekt. Satsningen har också bidragit till att redan engagerade har valt att stanna kvar.

Sidan uppdaterades: 20 februari 2025

Engagerade ledare är en förutsättning för föreningsidrotten i Sverige. Det är de som möter barn, unga, vuxna och äldre varje vecka och som finns där som en extra vuxen för medlemmar i idrottsföreningen.

Efter pandemin signalerade många specialidrottsförbund och föreningar att de tappat ideella krafter såsom ledare, domare och funktionärer - och att de hade utmaningar att locka dem tillbaka. Som en del av återstartsarbetet har SISU Idrottsutbildarna tillsammans med RF-SISU distrikten under perioden 2022-2024 lagt extra fokus på att stötta idrottsföreningar i arbetet för att locka tillbaka och få nya idrottsledare.

I Norrbotten har ett 60-tal idrottsföreningar från hela länet deltagit i satsningen där samtalsunderlaget ”Samla ledarteamet” har legat till grund för träffar i föreningarna.

– Materialet har på ett enkelt och pedagogiskt sätt hjälpt ledarna att utforska föreningens styrkor och svagheter samt att formulera framtida behov. Ledarna har fått lära känna varandra och fått kunskap om vad föreningen står för. De har bland annat diskuterat hur man kan öka föräldrarnas engagemang och hur man bäst ger unga förutsättningar att bli ledare, säger idrottskonsulent Stina Älverud, som ansvarat för ledarsatsningen.

Uppföljningsenkäter har skickats till deltagande idrottsföreningar. Svaren visar att satsningen är en stor framgång:

  • Merparten av föreningarna tycker att samtalen har varit mycket värdefulla och att de lett till något positivt.
  • Sex av tio föreningar rapporterar att satsningen har hjälpt dem att rekrytera fler domare, funktionärer och ledare.
  • Nästan alla anser att satsningen har bidragit till att behålla de som redan är engagerade.

Enkätsvaren visar att ett ökat fokus på ledarskap i föreningen inte bara har resulterat i fler ledare, utan också lyft fram flera viktiga värden som gynnar både individer och idrottsföreningen.

  • Ökad sammanhållning och glädje
  • Bättre stämning och framtidstro
  • Större kunnande och bättre gruppkänsla
  • Tydligare ledarskap
  • Effektiv kommunikation
  • Utveckling av ledare

Så här skriver några föreningar om ledarsatsningen:

"Vi har samlat ledare och diskuterat kring materialet Samla ledarteamet i vårt lag. Det har gett oss större förståelse för varandra och våra olika kompetenser och erfarenheter. Vilket har gjort det lättare att dela uppgifter, säsongsplanera och ökat tydlighet till barnen somt ledare emellan. Med detta kunde vi även bli bättre på att kommunicera ut vad det är för stöd vi behöver och vill ha från föräldrar kring laget. Då lyckades vi engagera en ny ledare och få fler runt laget att ställa upp som funktionärer vid arrangemang och förstå att vi alla gör det tillsammans. Dessa frågor och sättet att kommunicera på hade förmodligen inte skett om vi inte tagit oss tid till att träffas ledare emellan."

"Vi genomförde samla ledarteamet och det hjälper oss tränare att se helheten och verka för andra effekter av ledarskapet än den fysiska träningsbiten tex se nyttan av utbildningar och gemenskapsfrämjande aktiviteter."

"Jag tycker att den stora effekten är att de ledare som redan finns i föreningen verkar mer förstå hur vi jobbar i föreningen och är mer delaktiga för att vi skall ge ungdomarna en så bra verksamhet som möjligt."

"Efter ledarsatsningen har vi fortsatt med regelbundna ledarträffar."

Sidan publicerades: 20 februari 2025

Kontakt

Stina Älverud

Idrottskonsulent

070-686 82 31

Folkbildning och föreningsutveckling