Kraftig ökning av kostnaderna för barns och ungas idrottande

Kostnaden för barns och ungdomars huvudidrott har ökat med 68 procent sedan 2009. Föräldrar uppger att de betalar i genomsnitt 9 400 kronor per år, enligt en av två forskningsrapporter som Riksidrottsförbundet presenterar idag.

Sidan uppdaterades: 12 december 2024

Riksidrottsförbundet har undersökt hur föräldrar till barn mellan 7-18 år uppfattar sina totala kostnader för barnens idrottande samt vilka orsaker som ligger bakom kostnaderna. Rapporten "Smakar det så kostar det" visar hur kostnaderna har förändrats inom 12 idrotter mellan 2009-2023 och är framtagen av Krister Hertting, Högskolan i Halmstad och Stefan Wagnsson, Karlstads universitet. Den andra rapporten, "Barn- och ungdomsidrottens prislapp", undersöker orsakerna bakom kostnadsökningarna inom tre idrotter och har genomförts av Ola Segnestam Larsson, Marie Cederschiöld högskola.

Kostnaden för en huvudidrott har ökat med i genomsnitt 68 procent sedan 2009 och ligger nu på 9 400 kronor per år, vilket motsvarar 800 kr/månad. Kostnaderna varierar kraftigt mellan olika idrotter, med ett spann på 5 000-25 000 kronor per år och barn.

Av rapporterna framgår det att medlemsavgifter generellt är låga, men att kostnader för resor och träningsavgifter är högst. Inom vissa idrotter är utrustning, läger och cuper stora kostnadsposter.

– Vi vill ha en idrottsrörelse som är öppen för alla. Det är oroväckande att idrottens kostnader ökar i jämförelse med kostnadsutvecklingen i samhället i stort. Vi behöver ta det på största allvar och göra det vi kan för att hålla nere kostnaderna, säger Anna Iwarsson, ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.

I studierna hörs röster från de som redan finns med i idrottsrörelsen. I nästa steg planerar Riksidrottsförbundet att ställa samma frågor till föräldrar vars barn inte finns med i idrotten.

Riksidrottsförbundets ordförande Anna Iwarsson i talarstolen.

Anna Iwarsson, ordförande i Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna

Enligt forskarna finns en mängd faktorer som påverkar kostnadsutvecklingen.

— Föräldrar är beredda att betala allt mer för sina barns idrott och förväntar sig hög kvalité och kompetens från föreningarna. De tycker att det är dyrt, men att det är värt det. Merparten är inte beredd att sänka kostnaderna om det innebär sänkt kvalité, säger Katarina Halvardsson, distriktsidrottschef RF-SISU Norrbotten och fortsätter:

— Det finns oroande tendenser till professionalisering och kommersialisering av barns idrottande. Andelen barn som deltar i extra träningar eller individuella träningar har fördubblats sedan 2015. Kommersiella aktörer med vinstdrivande intressen riskerar att driva upp kostnaderna och samtidigt bidra till ett mer kortsiktigt förhållningssätt.

Katarina Halvardsson, distriktsidrottschef, RF-SISU Norrbotten

Hur jobba för en mer inkluderande idrott?

För RF-SISU Norrbotten är det viktigt att alla barn och unga har möjlighet att delta i idrott, oavsett ekonomiska förutsättningar.

Höga kostnader är ett problem för de kan fungera exkluderande.

—För föreningen är utmaningen att fokusera minst lika mycket på föreningens kostnader som intäkter. Det är helt avgörande att föreningen kontinuerligt funderar över vilken verksamhet man vill bedriva och vilka kostnader som är nödvändiga och inte, säger Katarina Halvardsson.

Rapporterna ger en tydlig bild av nuläget och är en viktig grund för idrottsrörelsens fortsatta arbete framåt.

—Vi uppmanar alla föreningar, föräldrar och offentlig sektor i Norrbotten att samarbeta med oss för att skapa en inkluderande och hållbar idrottsrörelse. Vi kommer bland annat erbjuda samtalsunderlag som underlättar för föreningar att förutsättningslöst titta på kostnadsbilden och fundera på vad man kan göra för att hålla nere kostnaderna, säger Katarina Halvardsson.

Hela rapporterna finns att läsa här

Smaker det så kostar det - om föräldrars kostnader för barnens idrott. Pdf, 2 MB.
Krister Hertting, docent i pedagogik, lektor vid Högskolan i Halmstad.
Stefan Wagnsson, docent i idrottsvetenskap, lektor vid Karlstads universitet.

Barn- och ungdomsidrottens prislapp: Vem bär ansvaret? Pdf, 551 kB.
En studie av ansvaret för kostnadsutvecklingen för barn och ungdomar att idrotta i förening 2009 till 2023.
Ola Segnestam Larsson, docent i företagsekonomi, lektor vid Marie Cederschiöld högskola.

Vid frågor kontakta:
Annemari Johansson, kommunikatör, RF-SISU Norrbotten
070-686 80 94

Sidan publicerades: 11 december 2024

Kontakt

Annemari Johansson

Kommunikatör

070-686 80 94

Kommunikation
Press och mediakontakter