Nya lokaler och klättring ska lyfta Bodens Karateklubb

Bodens Karateklubb har nyligen flyttat in i nyrenoverade lokaler i en gammal K-märkt militärbyggnad. Drömmen om en egen samlingspunkt och anpassade lokaler har blivit verklighet. Genom att addera klättring till programmet vill de locka fler medlemmar och öka gemenskapen.

Sidan uppdaterades: 27 maj 2024

Lokalfrågan har länge varit utmanade för Bodens Karateklubb. Senast höll de till i Prästholmsskolans gymnastiksal, som de delade med både skolan och andra idrotter.

–Dålig städning gjorde att den inte var optimal för karatens barfotaidrottare, säger Mårten Lind, ordförande och huvudtränare i Bodens Karateklubb.

Klubben började drömma om något eget. De beslutade sig för att leta efter en lokal som passar både verksamheten och ekonomin. Målet var att skapa bra träningsförhållanden och sociala ytor som gör att klubbmedlemmarna svetsas samman.

–Pandemin slog hårt och medlemsantalet halverades på bara några år. Vi ville göra något åt det, säger Mårten Lind och berättar att klubben just nu har ett 70-tal medlemmar och träningsgrupper för åldrarna 7-9, 10-12 och 13+, samt en specifik vuxengrupp där den äldsta medlemmen är 75 år.

Föreningen kom i kontakt med en fastighetsägare som var beredd att göra anpassningar i en militärbyggnad från tidigt 1900-tal, på gamla Ing 3 området.

I sökandet efter finansiering kom de i kontakt med Arvsfonden som uppmanade föreningen att tänka utanför boxen med byggplanerna. Vad mer än karate skulle kunna få plats i de nya lokalerna?

–Det fanns ingen klättervägg i Boden och eftersom karate och klättring har många likheter så kändes det som ett naturligt komplement till vår verksamhet. Båda idrotterna kräver fokus, kroppskontroll och koncentration, säger Mårten och berättar att klubben är på gång att starta en klättersektion, till glädje för alla som i dagsläget måste ta sig till Luleå för att utöva sitt intresse.

Av projektets totalkostnad på 7 miljoner kronor har Arvsfonden bidragit med 5 miljoner ur sitt lokalstöd, ett stöd som hjälper ideella föreningar som vill göra en om-, till- eller nybyggnation för att kunna starta en ny verksamhet på orten. Resterande har fastighetsägaren skjutit till.

Nu står lokalerna klara, förutom en mindre yta där föreningen behöver investera i en tävlingsmatta för karate. Lokalerna har tillgänglighets- och energianpassats – bland annat har fönster, värme och ventilationen bytts ut och en hiss installerats.

I lokalen finns också ett samlingsrum med pentry och TV.

–Vi får en fast samlingspunkt, där vi kan träffas före, under och efter träningen. Föräldrar som inte själva är med och tränar kan hänga i pentryt, men de nya lokalerna ger också möjlighet för flera grupper att träna parallellt – kanske barn och föräldrar samtidigt, men i olika grupper.

Hur ser ni på framtiden?

–Vi har ett bra tillflöde av barn mellan 7-10 år och skulle också vilja nå tonåringarna. En bra träningsdag för oss är när vi kan få bort dem från stan. Det ska också bli spännande att starta i gång klätterverksamheten och hitta formerna för den, säger Mårten.

Hur känns det att flytta in i lokalerna?

–Det känns jättebra. Fastighetsägaren har varit väldigt lyhörd och sett till våra behov. Vi är oerhört tacksamma för stödet och satsningen på oss. Nu ska vi fostra våra medlemmar att ta hand om vår nya fina anläggning, säger en märkbart stolt och glad ordförande om klubbens nya hem.

Sidan publicerades: 26 maj 2024

Vi kommer gärna med tips och idéer om hur ni kan utveckla idrottsanläggningen eller idrottsytor genom ny- eller tillbyggnad, renovering, tillgänglighetsanpassning, energieffektivisering och utformning av spontanidrottsytor.