Carola leder laget där alla vill vara med

Med sitt stora hjärta har Carola Karlsson blivit en uppskattad och respekterad fotbollstränare. Spelarna i Bergnäsets AIK:s division 5 utvecklingslag lyfter henne till skyarna för engagemanget, drivet och omtänksamheten.

Sidan uppdaterades: 5 mars 2024

Med gruppdynamik i fokus har Carola Karlsson skapat ett fotbollslag där många vill vara med. Truppen består av 45 killar i åldrarna 17-45 år, alla med olika ambitionsnivåer.

– Vi ska ha kul tillsammans. Spelarna får aldrig gnälla på varandra och vi ger feedback på ett positivt sätt. Jag är vaksam på både kroppsspråk och tonläge, säger Carola Karlsson och menar att idrott betyder så mycket mer än att vinna matcher.

Carola har lett laget i åtta säsonger. Ungefär en fjärdedel av spelarna har genom åren haft utländsk bakgrund.

– Jag pratar svenska på träningarna och så får de övriga spelarna hjälpa till att guida dem som inte kan språket.

I laget räknas alla lika mycket. Alla behövs.

– Det är en balansgång att få de duktigaste spelarna att acceptera de som inte satsar lika mycket – och få till utveckling för alla. Men vi har fått till ett bra samspel och vi-känsla där alla gör sitt bästa utifrån sina förutsättningar, säger Carola och fortsätter:

– Ibland gör vi sociala aktiviteter vid sidan av träningen för att kitta ihop laget och så jobbar vi tillsammans för att finansiera verksamheten. Exempelvis har vi skottat tak och jobbat på BAIK-dagen.

Vad tycker spelarna om sin tränare?

– Carola är riktigt bra. Hon bry sig om alla och ser till att det blir bra stämning i laget, säger Fabian Mörtsjö, 24.

– Hon är som en extramamma, fast på fotbollsplanen. Alla är hennes favoriter och hon bryr sig om att det ska vara rättvist, alla ska få speltid. Och kommer man inte på träningen så messar hon direkt ”vi saknar dig”, säger Fabian och skrattar.

Inte bara Carolas omtänksamma sida uppskattas. Hon beskrivs även som driven, pedagogisk och med en tanke bakom allting.

Vad är din drivkraft Carola?

– Jag får värsta kicken när jag ser killarna utvecklas som spelare, men också när de mognar som människor och börjar ta ansvar. De kommer till mig när de behöver prata av sig – om livet, kärleksbekymmer och framtidsplaner, berättar Carola om sin roll som bollplank och mentor utanför planen.

Hon konstaterar att laget gör nytta för samhället.

– Fotbollen blir ett alternativt till att hamna i stök. Märker jag att någon börjar slira är jag på dem direkt och lockar tillbaka dem in i gemenskapen.

– Killarna är helt fantastiska. De har blivit som mina extra söner. Vi är en liten familj och det uppskattar jag, säger Carola med värme i rösten.


Sidan publicerades: 5 mars 2024

Visa att din förening idrottar jämställt. Affischen är i A3-format.