Två Norrbottensföreningar får ta emot prestigefyllt stipendium

Tore A Jonassons långa liv förgylldes av ett genuint konstintresse och ett lika genomgripande idrottsintresse. Konstsalongerna och idrottsplatserna var hans arena. Nu tilldelas 30 idrottsföreningar stipendier om 100 000 kronor vardera – Luleå Kajakklubb och Cheere Future kommer från Norrbotten.

Sidan uppdaterades: 16 februari 2024

Idrottsstipendierna från Tore A Jonassons stiftelse delas ut till föreningar som tar tillvara på engagemang, är välkomnande och erbjuder en verksamhet för en bred målgrupp. Årets stipendier fokuserar på idrottsföreningar som utvecklat sin verksamhet för att möjliggöra ungas delaktighet och engagemang i föreningen. Särskild vikt läggs vid föreningar som erbjuder unga att bli ledare och som ger de unga ledarna möjlighet att utvecklas i sin ledarroll.

”Jag började gråta när vi fick beskedet”

Emma Glaas, från cheerleadingföreningen Cheere Future i Boden, är märkbart berörd över att föreningen nu får ta emot stipendiet på 100 000 kr.

– Jag började gråta när vi beskedet. Vi har jobbat hårt för att ge ungdomar möjlighet att växa som ledare i föreningen och det här blir ett kvitto på att arbetet uppskattas, säger hon.

Varför tror du att ni är en av mottagarna av stipendiet?

– Vi har lyckats engagera många unga och stöttar dem med mentorskap. I vår styrelse finns många unga tjejer som är uppvuxna i föreningen och som nu går in och driver hela föreningen, berättar Emma och fortsätter:

– Vi är en breddförening med mål att skapa driftiga ledare och starka ungdomar. Hos oss ska alla som vill kunna vara med. Vi vill att alla ska bli sig sedda och hörda och känna sig trygga i verksamheten.

Mångårig satsning på unga ledare i Luleå Kajakklubb

Luleå Kajakklubb har satsat på ungt ledarskap under lång tid. Den årliga kanotskola har pågått i decennier. Den är en given rekryteringsplattform av aktiva men också en plantskola för unga ledare. Från ca 13 års ålder ges klubbens unga aktiva möjlighet att gå ledarutbildning och få en första ledarroll under kanotskolan. I takt med stigande ålder ökar ansvaret och ungdomarna växer som både individer och ledare. Många av ledarna fortsätter sedan som ledare på olika nivåer inom föreningen och får även med sig värdefulla erfareheter och kunskaper för livet.

Samtliga idrottsstipendiater som utsetts som mottagare av 100 000 kronor från Tore A Jonassons Stiftelse för 2023 års verksamhet

IF Udd, Blekinge, friidrott
Karlskrona Basketklubb, Blekinge
Wisby Simsällskap, Gotland
Bollnäs Konståkningsklubb, Gävleborg,
Bräcke Sportklubb, Jämtland/Härjedalen, fotboll, basket, innebandy mm
Luleå Kajakklubb, Norrbotten
Cheer Future, Norrbotten, cheerleading
Söderåsens Ryttarsällskap, Skåne
Västerviks Simsällskap, Småland
IFK Växjö, Småland, friidrott, parasport
Ågesta Ridklubb, Stockholm
Skå IK & Bygdegård, Stockholm, fotboll mm
Stureby Sportklubb, Stockholm, fotboll mm
Nyköpings Basketklubb, Sörmland
Eskilstuna Guif, Sörmland, handboll
Nykvarns SK, Sörmland, fotboll mm
Uppsala Segelsällskap, Uppland
Sigtuna Tennisklubb, Uppland
Sigtuna Fotboll, Uppland
Skånela IF, Uppland, handboll
Sävar IK, Västerbotten, fotboll, handboll, innebandy, gymnastik
KFUM Umeå, Västerbotten, basket, volleyboll mm
Skellefteå Cheerleading Athletics, Västerbotten,
Hudiksvalls Orienteringsklubb, Gävleborg
Gymmix Ransta, Västmanland, gymnastik
Borås GIF, Västra Götaland, skid- & cykelsektionen
Tämta Ridklubb, Västra Götaland
KFUM Örebro, Örebro län, friidrott
Multi Basket, Örebro län, basketboll
Linköpings GIF, Östergötland, friidrott

Om Tore A Jonassons stiftelse

Tore A Jonassons Stiftelse instiftades 2015 och samarbetar med Riksidrottsmuseum och Riksidrottsförbundet. Stiftelsen är grundad av Tore A Jonasson (1916–2015) som hade två stora intressen i livet; idrott och konst. Den förvaltas av Handelsbanken och har förutom utdelningen av stipendier som syfte att presentera tillfälliga utställningar med samtidskonst i Riksidrottsmuseums Konsthall 16, att visa ett urval verk ur hans samling samt att årligen förvärva idrottsrelaterad konst. De första stipendierna delades ut 2019.

Sidan publicerades: 16 februari 2024