Intensivt dygn ett avstamp för SM-veckans arrangörsföreningar

Nu är planeringen inför SM-veckan i Luleå/Boden i gång på allvar. Under ett intensivt dygn samlades arrangörsidrotterna för att lägga grunden för en stark organisation och ett högklassigt och välkomnande evenemang för både publik och deltagare.

Sidan uppdaterades: 8 september 2023

Den 20-26 mars 2024 riktas blickarna mot Luleå/ Boden när SM-veckan, ett av Sveriges största idrottsevenemang, går av stapeln. Under SM-veckan koras mästare i 24 olika idrotter. Det ska vara en folkfest och välarrangerade tävlingar som lyfter arrangörsstäderna och hela Norrbotten.

–Med processdygnet Win win 24 ville vi ge arrangörsidrotterna förutsättningar att se helheten i jättearrangemanget SM-veckan, samtidigt som de fick möjlighet att påbörja sin egen idrotts detaljplanering, säger Petra Mörtsjö, RF-SISU Norrbotten.

Alla idrotter fick stöd av en processledare från RF-SISU, som guidade dem framåt.

Bodensaren Stefan Riddarström var en av representanterna från alpin skidåkning.

–Det var ett nyttigt dygn. Det gick upp för oss att SM-veckan inte bara handlar om att arrangera en alpin tävling. Vi är en del av ett event och det ställer betydligt större krav på oss än det vi är vana vid. Det är många saker som vi behöver lösa runt omkring själva tävlingen, säger han och fortsätter:

–Det var bra att vi fick hjälp och peppa av RF-SISU att tillsammans bena ut vilka insatser vi behöver göra. Arbetsmetoden var bra och genom idrottsplaneringsverktyget fick vi många aha-upplevelser, säger Stefan som medger att han blev lite överväldigad över hur pass stort uppdraget är.

SM-veckan ska vara en folkfest som genomsyras av ett gott värdskap och väl genomförda tävlingar. Varje idrott är en viktig del i pusslet att skapa det bästa evenemanget.

–Vi på RF-SISU Norrbotten är med hela vägen. Vi utbildar och stödjer arrangörsföreningarna från start till mål, säger Petra Mörtsjö och lyfter fram folkbildningens metoder som en framgångsfaktor för ökad delaktighet och engagemang i evenemangsförberedelserna.

Om SM-veckan

Under en veckas tid genomförs svenska mästerskap för seniorer i olika idrotter i en och samma stad eller huvudort. SM-veckan genomförs varje år på olika orter i Sverige, vinter respektive sommar. SM-veckan hölls för första gången i Sundsvall vintern 2009.

Riksidrottsförbundet arrangerar i samarbete med berörda specialidrottsförbund och aktuell värdstad. Sveriges Television är sändande bolag. RF-SISU Norrbotten har uppdraget att stödja arrangörsföreningarna med utbildning och att genomföra SM-veckans mötesplats.

Länk till sm-veckan.se

Tidigare SM-veckor i Norrbotten:
• Piteå 2016
• Luleå/Boden 2020 (ställdes in på grund av pandemin)
• Piteå 2022

Sidan publicerades: 8 september 2023

Kontakt

Petra Mörtsjö

Verksamhetschef

070-686 80 92

Ansvarig för verksamhetsområde Folkbildning och utbildning