Norrbottningar får idrottens högsta utmärkelse

Fyra norrbottniska ledare tilldelas Riksidrottsförbundets förtjänsttecken. Utdelningen sker i samband med Riksidrottsmötet i Uppsala i slutet av maj.

Sidan uppdaterades: 19 april 2023

Riksidrottsförbundet har nu tillkännagett 2023 års mottagare av förtjänsttecknet. På listan med de 100 mottagarna finns fyra norrbottningar:

Agneta Nyman, Arvidsjaur, gymnastik
Ann Jansson, Luleå, orientering
Eje Andersson, Luleå, orientering
Jörgen Eriksson, Luleå, fotboll

Vi på RF-SISU Norrbotten vill passa på att säga ett stort grattis och tacka för era mångåriga insatser inom idrottsrörelsen.

Fakta: Riksidrottsförbundets förtjänsttecken

Förtjänsttecknet är den högsta utmärkelse som delas ut inom svensk idrott. Det instiftades år 1910 och fanns från början i både guld och silver men sedan 1911 har det endast funnits i guld. Mottagare föreslås av specialidrottsförbund (SF) eller RF-SISU distrikt och utses av riksidrottsstyrelsen. 100 personer tilldelas förtjänsttecknet som utdelas vartannat år i samband med Riksidrottsmötet. I år arrangeras RIM i Uppsala, 26-28 maj.

Här hittar du alla 100 förtjänstteckenmottagare (länk till pdf-dokument).

Förtjänsttecknet kan tilldelas personer som:

  • i egenskap av föreningsledare i styrelse, kommitté, utskott eller liknande utfört ett framgångsrikt ledarskap under minst 30 år
  • i egenskap av ledamot i styrelse, kommitté, utskott eller liknande i RF-SISU distrikt eller SDF utfört ett framgångsrikt ledarskap under minst 25 år
  • i egenskap av ledamot i styrelse, kommitté, utskott eller liknande inom RF, SISU-riks, SOK eller SF utfört ett framgångsrikt ledarskap under minst 20 år
  • i egenskap av ledare/funktionär representerat Sverige internationellt under minst 15 år
  • utfört ett framgångsrikt ledarskap i internationell styrelse (dock ej nordisk)
  • genom speciellt förtjänstfulla insatser på annat sätt gagnat den svenska idrottsrörelsen eller utländsk person som gjort svensk idrott stora tjänster eller samarbetat med Sverige på idrottens område.

Sidan publicerades: 18 april 2023