BK Vråkens pojklag fotomodeller för en dag

Vad är idrott bortom målen, poängen och hundradelarna? Med en fotokampanj vill Riksidrottsförbundet skildra det och BK Vråkens pojkar 07/08 fick besök av en proffsfotograf under en träning.

Sidan uppdaterades: 15 februari 2024

Lördagen den 10 oktober skickade Riksidrottsförbundet ut ett 20-tal av Bildbyråns fotografer till 40 idrottsföreningar och idrotter runt om i landet. Fotokampanjen ska sätta ljus på allt det fantastiska som sker i idrotten, varje dag året om och vad det betyder för människor och för samhället i stort. En av två föreningar i Norrbotten som fick besök av fotograf Simon Eliasson var BK Vråken.

"Hela välden" i laget

Varje lördag beger sig Mario Furlan till Tunahallen i Luleå där BK Vråkens pojkar 07/08 tränar. Han har lett Luleålaget sedan de var 6 år gamla och startade i klubbens verksamhet ”Boll och lek”. Mario är väldigt positiv till kampanjen och tvekade inte en sekund att låta sig förevigas tillsammans med sitt lag.

- Jag brukar säga att vi har hela världen i vårt lag, säger Mario stolt och räknar upp spelare med ursprung från Sverige, Nigeria, Irak, Afghanistan, Kina, USA, Mexico, Norge, Kenya.

Mario har själv sitt ursprung i Seattle, USA. Tre dagar i veckan leder han pojklaget i Vråken med entusiasm och smittande energi, men ändå med en fast hand som talar om vad som är rätt och fel och bringar ordning på planen.

- Det viktigaste är att killarna har kul och att de hittar kärleken till basket. Det handlar inte om att producera spelare till NBA, säger Mario.

Basket är mer än basket

Mario menar att basketträningarna är så mycket mer än träningar och matcher.

- Det här är ett sätt för barnen att umgås. Du har ditt gäng och det spelar ingen roll om du är bäst eller sämst på basket. Det blir som en familj och Tunahallen blir ett fint hem att vara i. Samtidigt utvecklas du fysiskt och blir gladare.

Ett kvitto på att barnen trivs är att de ofta hänger kvar efter träningarna som startar redan kl 9 på lördagarna. Ingen har bråttom hem.

- Det bästa med basket är att vara med sina vänner, spela och ha kul. Vi har bra kommunikation i laget, Jaafar Turki, 12 år och får medhåll av lagkompisen Noha Furlan.

Ideellt arbete gör det möjligt för fler att vara med

Föräldern Yang Zuo finns med i hallen den här lördagen. Sönerna Harry och Terry spelar i laget och Yang har tagit på sig rollen som ”första förälder”. Det innebär att han är ett stöd till Mario och hoppar in de gånger Mario inte kan vara med.

Yang säger att det är bra att barn med bakgrund i många olika länder spelar tillsammans, men uppmärksammar att det kan vara svårt att förstå det svenska systemet för personer som är nya i Sverige. För att hitta en fritidssysselsättning till sitt barn fick han själv leta efter fakta, och det är inte alltid så lätt att veta var och hur man ska söka. Omställningen till det svenska systemet är stor.

- Ideellt arbete inom idrotten finns inte i Kina. I skolan är det gratis att idrotta, men för den som vill träna utöver det kostar det stora pengar, säger Yang.

Yang ser både för- och nackdelar med att föreningarna drivs av ideellt engagemang.

- I Sverige är idrott ofta billigare än andra fritidsaktiviteter i och med att föreningarna drivs ideellt. Föräldrarna som gör insatser tillsammans kommer in i föreningarnas gemenskap. Det är bra, men vad händer i framtiden om inte föräldrarna ställer upp längre, då kan det bli svårt.

Som förälder ser Yang Zou på det goda som basketen bidrar med ur flera olika perspektiv.

- Idrott är viktigt för mina barns utveckling i livet. De får utlopp för sin energi och slipper ha tråkigt. Och i basketen får du lära dig att samarbeta, du lär dig teknik och strategi, säger Yang.

Fakta:

Idrottsrörelsen har över tre miljoner medlemmar, engagerar mer än hälften av alla barn och ungdomar och varje dag går över 150.000 människor till sin idrottsförening för att träna eller tävla tillsammans med andra. Bara de ideella insatserna har värderats till över 20 miljarder per år. Men många av de viktigaste värden som idrotten genererar är svåra att räkna i kronor. Varje dag bidrar idrotten till att människor mår bättre både fysiskt och psykiskt och erbjuder ett sammanhang där vi kan mötas över alla tänkbara gränser.

Följ fotografernas resa genom landet på sajten www.endagidrott.se (sajten har upphört).

Fotoprojektet En dag i idrottsrörelsen arrangeras av Riksidrottsförbundet tillsammans med Folkspel och Bildbyrån. Bilderna kommer bland annat att visas i en fotoutställning våren 2021.

Sidan publicerades: 11 oktober 2020

Kontakt

Annemari Johansson

Kommunikatör

070-686 80 94

Kommunikation
Press och mediakontakter