Idrottens dag sätter hundratusentals barn i rörelse: ”Vill nå de minst aktiva”

Fredagen den 29 september 2023 genomförs Idrottens dag i hela landet och närmare 600 skolor kommer att delta. I Jämtland-Härjedalen anordnas Idrottens dag på 30 skolor runt om i våra 8 kommuner.

Sidan uppdaterades: 26 september 2023

Det är fantastiskt roligt att så många som 30 skolor anmält sig i vårt distrikt. Att det dessutom är deltagande skolor i alla våra kommuner är glädjande. Skolorna har gjort ett kanonjobb att planera sitt upplägg för dagen och jag är övertygad att eleverna kommer ha en rolig och aktiv dag på fredag, säger Dan Jönsson idrottskonsulent vid RF-SISU Jämtland-Härjedalen.

Forskning visar att barn och unga rör på sig alldeles för lite. Bara 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna når den rekommenderade nivån av 60 minuters fysisk aktivitet om dagen. På Idrottens dag den 29 september får barn chansen att prova på olika idrotter – kanske för första gången. Målsättningen är att så många barn som möjligt deltar i 120 minuters fysisk aktivitet.

Barn i dag rör på sig för lite. Där kan idrotten göra en stor skillnad och den här dagen bygger broar mellan skolan, barnen och idrottsrörelsen. Vi vet de goda effekterna av idrottande och vet därför hur stor betydelse det har att engagera så många barn som möjligt. RF-SISU distrikt gör ett stort och viktigt arbete med Idrottens dag, säger Stefan Bergh, generalsekreterare på Riksidrottsförbundet.

Idrottens dag är en del av European School Sports Day, som genomförs tillsammans med skolbarn över hela Europa, och EU:s satsning European Week of Sport. Evenemanget lockar miljontals runtom i Europa. Bara i Sverige har hundratusentals barn deltagit sedan starten 2017. I år är närmare 120 000 barn från 560 skolor i 157 kommuner anmälda.

Genom samarbetet med skolor och idrottsföreningar når vi de minst aktiva barnen och får en möjlighet att visa på rörelseglädje och vilken mångfald av alternativ som finns i idrottsrörelsen, säger Stefan Bergh.

Riksidrottsförbundet är huvudarrangör av Idrottens dag, tillsammans med landets RF-SISU distrikt. Initiativet är en del av European School Sport Day och EU-projektet European Week of Sports, vars mål är att få hela Europa i rörelse. Under European Week of Sports 2022 deltog fler än 13 miljoner deltagare från 40 länder. Idrottens dag är också en del av Rörelsesatsning i skolan och skolor som medverkar i satsningen bjuds in att vara med på Idrottens dag.

Vi frågor eller funderingar kring Idrottens dag kontakta din lokala representant:

Dan Jönsson
Idrottskonsulent RF-SISU Jämtland-Härjedalen
073 – 046 49 20
dan.jonsson@rfsisu.se

 

De skolor som anmält sig till Idrottens Dag 2023 i Jämtland-Härjedalen är:

Bergs kommun
Myrvikens skola
Svenstaviks skola
Ljungdalens skola
Åsarna skola
Hackås skola

Bräcke kommun
Kälarne skola

Härjedalens kommun
Vemdalens skola

Krokoms kommun
Rödöns skola
Ås skola F-3
Änge skola

Ragunda kommun
Anders Olof skola
Hansåkerskolan

Strömsunds kommun
Kyrktåsjö skola
Jormvattnets skola
Hedenvind skola
Frostviksskolan
Hoting Centralskola

Åre kommun
Hallens kyrkskola
Racklöfska skolan

Östersunds kommun
Innovitaskolan Östersund
Fjällängsskolan
Odensalaskolan
Torvallaskolan
Marieby skola
Häggenås skola
Sörgårdsskolan
Lugnviksskolan
Ängsmogården
Häggenås skola

 

Sidan publicerades: 26 september 2023