Foto: RF-SISU Jämtland-Härjedalen

SBGK och ÖFG satsar på att locka fler unga tjejer till den mansdominerande golfvärlden

Storsjöbygdens golfklubb (SBGK) och Östersund-Frösö Golfklubb (ÖFG) samarbetar med Indoor golf Östersund för att göra en breddsatsning, med hopp om att få fler unga tjejer att vilja spela golf och fortsätta spela när de blir äldre.

Sidan uppdaterades: 8 mars 2023

Golf har alltid varit en mansdominerad sport även om statistiken pekar på att den blir alltmer jämställd för varje år. Golf är en idrott som passar alla – killar och tjejer, unga som gamla och motionärer som proffs. Trots detta har golfsporten ännu inte lyckats attrahera tjejer och kvinnor i lika stor utsträckning som killar och män. Det här är något som SBGK och ÖFG vill försöka påverka och vara med och ändra på. Därför görs nu en riktad satsning, med förhoppning om att locka fler unga tjejer till sporten och att få dem att vilja fortsätta med golf resten av livet.
Mer om Vision 50/50 - På väg mot ett jämställd Golfsverige

  • Vi har för få tjejer som tränar och spelar golf i Jämtland. Denna riktade satsning är ett försök att nå ut till tjejer som vill prova på golf i grupp, tillsammans med andra tjejer. Vi har valt att erbjuda platser till tjejer i åldern 8–14 år eftersom klubbarna i vårt län har barn- och ungdomssektioner som kan ta emot tjejerna om de vill fortsätta spela golf efter att de provat på, säger Fredric Wallin från SBGK, som är en av initiativtagarna till satsningen.

Från vänster Fredric Wallin SBGK, Therese Nerpin SBGK och Mari Johansson ÖFG, Foto: RF-SISU Jämtland-Härjedalen

Tillsammans med Mari Johansson från Östersund-Frösö Golfklubb har Fredric Wallin från Storsjöbygdens golfklubb, inlett ett samarbete med Indoor golf Östersund. Till sin hjälp har de också golfspelaren Therese Nerpin, SBGK. Vid ett antal tillfällen under vårvintern, får tjejer i åldern 8–14 år, prova på golf inomhus med hjälp av golfsimulatorer. Fokuset ligger på att tjejerna ska få ”leka” golf tillsammans, samtidigt som de får en introduktion till golfen.

    • För vår del i Jämtlands län är simulatorgolf relativt nytt och vi ser användandet av simulatorer som ett naturligt komplement till att spela utomhus. Som golfspelare gör man exakt samma rörelser och använder samma teknik när man spelar i en simulator. Den stora skillnaden är att man befinner sig inomhus. Det är väldigt bra att vi kan använda oss av simulatorer när vi har så lång vinter som vi har i Jämtland-Härjedalen. Det har också varit viktigt för oss som arrangerar att få komma i gång med tjejsatsningen nu under vintern och början av våren, så att vi kan ta med tjejerna ut så fort banorna öppnar, berättar Fredric.

    Lovisa Magnusson, Lova-Lee Wedin, Linn Sohlberg och Längst fram Lea Wedin. Foto: RF-SISU Jämtland-Härjedalen

    Systrarna Lova-Lee och Lea Wedin från Östersund är 15 år respektive 14 år gamla och de berättar att de har en pappa som spelar golf. Tillsammans med Linn Sohlberg och Lovisa Magnusson, båda 13 år och också de från Östersund, har de anmält sig till tjejsatsningen. De har alla provat på att spela golf utomhus tidigare, men det är första gången de ska prova spela i simulatorhallen.

    • Det är svårt, men kul! Det är bra att kunna testa detta under vintern, då vi inte kan spela utomhus för all snö. Det är roligt att spela i olika världar med olika figurer i simulatorerna och det är faktiskt inte lika stressigt som det kan vara utomhus när det är flera på kö, säger Linn och Lovisa.

    Tjejerna är överens om att det varit ett roligt första tillfälle att testa simulatorgolf och de ser redan fram emot nästa tillfälle. De är också överens om att det känts tryggt och avslappnat då det bara varit tjejer som varit med och spelat.

    • Man behöver inte vara lika orolig över att misslyckas när det bara är tjejer som är med och spelar, vilket känns tryggt. Det hade varit pinsamt om det var killar med nu i början, innan vi hunnit blivit bättre och säkrare golfspelare, säger Linn.

    Alla instämmer dock i att de inte ser några som helt problem med att träna och spela tillsammans med killar längre fram. Men de vill hinna träna ännu mer så de känner sig bättre och säkrare som golfspelare först, säger Linn, Lovisa, Lova-Lee och Lea.

    Generellt sätt spelar fler killar än tjejer golf i Sverige idag. Men längre upp i åldrarna finns det många kvinnor som spelar golf och där är skillnaden i antal kvinnor och män inte lika stor. Att golf skulle vara en sport som ”passar” killar bättre än tjejer är en tråkig missuppfattning anser Fredric.

    • Vi vill visa tjejerna att alla kan spela golf. Att golfsporten är anpassad för alla. Jag tror att golfen har varit dålig på att visa upp sig och locka ungdomar från början. Det finns säkert också en missuppfattning att det är svårt att börja med golf. Att det kräver mycket av nybörjare. Inom golf spelar och tävlar tjejer och killar på samma villkor, men med olika förutsättningar. De fysiska skillnaderna mellan könen försöker sporten sudda ut genom handicap systemet och det faktum att tjejer och killar inte slår bollen från samma ställe. Killarna börjar längre bak och man har olika tabeller för att räkna antal slag. Golfsporten gör mycket för jämställdheten, men vi kan alltid göra mer, säger Fredric.

    Målet med tjejsatsningen är att få fler unga tjejer att vilja testa golf och förhoppningsvis upptäcka hur roligt det är att spela, så de vill fortsätta när de blir äldre, fortsätter Fredric.

    • Förhoppningsvis vill tjejerna här ikväll fortsätta när sommarsäsongen börjar och vi kan vara utomhus. Vi hoppas också att vi efter genomförd tjejsatsning upptäcker att vi vill göra fler initiativ för att locka ännu fler barn och unga till att spela golf. Föreningarna behöver både tjejer och killar. Det blir en bättre mix helt enkelt, säger Fredric.

    Fredric känner sig hoppfull inför de resterande tillfällena, då antalet deltagare vid det första tillfället var över förväntan. De hade räknat med 6–7 tjejer, men vid det första tillfället dök det upp 14 golfsugna tjejer. En mycket glad och nöjd Fredric riktar också ett stort tack till RF-SISU Jämtland-Härjedalens idrottskonsulent Camilla Lindblad, som varit delaktig till att denna tjejsatsning kunnat genomföras.

    • Utan det stöd vi fått från RF-SISU J-H och Camilla hade vi inte kunnat genomföra satsningen så här pass tidigt på året. SISU stöder satsningen ekonomiskt och den kostnaden hade annars lagts på klubbarna i en tid då de flesta golfklubbarna har ansträngd ekonomi. Vi hade nog genomfört ett liknande projekt men tvingats att vänta till våra golfbanor öppnat i sommar. Nu kan tjejerna testa golf och bilda sig en uppfattning under vårvintern och gå direkt in i våra verksamheter när sommaren kommer om de väljer att fortsätta, avslutar Fredric.

    Sidan publicerades: 8 mars 2023