Gåfotboll – ett lyckat koncept för IFK Östersund

Gåfotboll är precis vad det låter som - fotboll där utövarna går i stället för att springa. Föreningen IFK Östersund har hittat sitt framgångsrecept på satsningen kring gåfotboll och har bland annat lyckats locka flera kvinnor, som aldrig tidigare spelat fotboll, till sporten.

Sidan uppdaterades: 1 mars 2023

Gåfotboll eller Walking Football[1] som det också heter, passar de som älskar att spela fotboll och som hellre går än springer. Det passar också de som aldrig tidigare spelat fotboll då det inte krävs några tidigare spelkunskaper. I gåfotbollen spelar alla på lika villkor.

  • Det krävs ingen förkunskap om fotboll för att delta. Flera i IFK Östersunds Gåfotboll är kvinnor som aldrig tidigare har spelat fotboll, men som fastnat för det på äldre dagar, säger Benny Brovinger från IFK Östersund och som även är ambassadör för Svenska Fotbollförbundet för Gåfotbollen.

Benny berättar att Gåfotboll till stor del fokusera på det sociala och betonar att det är viktigt med fikat efter träningen, just för att stärka det sociala.

Benny ser, tillsammans med Hans Nicolaisen, gärna att fler föreningar inom vårt distrikt kommer i gång med Gåfotboll.

  • Det skulle vara kul att få ihop lite lag i Jämtland-Härjedalen, så man kan dra ihop sammandrag för Gåfotbollen, säger Hans, kanslist och engagerad i Gåfotbollen i IFK Östersund.

Här ser Benny, som ambassadör för gåfotbollen, att han gärna kan hjälpa föreningar komma i gång med konceptet.

Syftet med Gåfotboll är att ha möjligheten att kunna spela fotboll hela livet, där anpassningen ligger i att minimera kontakten och farten som ofta gör att skador uppstår. Skador som sedan resulterar i att man därför slutar spela[2].

Vill du veta mer om Gåfotboll? Kolla in klippet här nedan där flera utövare delar med sig av sin spelarglädje och erfarenhet.

https://www.youtube.com/watch?v=y5G63eohXDw&t=122s

[1] https://www.svenskalag.se/ifkostersund-gafotboll

[2] https://aktiva.svenskfotboll.se/spelare/spela/gafotboll/

Sidan publicerades: 1 mars 2023