En ung ledare hjälper en hockeyspelare att knyta skridskorna.

Unga ledare

Sidan uppdaterades: 14 februari 2024

Du som är eller vill bli ung ledare har en rad olika möjligheter hos RF-SISU Halland. Vi erbjuder alltifrån utbildningar till stöd för att utveckla initiativ och idéer som skulle göra din förening ännu bättre.

Ideella ledare utgör ryggraden i allt föreningsarbete i Sverige. Och många av de som väljer att engagera sig är just unga. Kanske har du precis insett att det är roligare att stå vid sidan än att själv kämpa på plan, kanske längtar du efter att bli en förebild, kanske vill du se glädjen i ögonen hos den som precis lärt sig ett nytt hopp på skridskobanan, en ny fint eller slagit nytt rekord i bassängen? Oavsett vilket skäl du har för att vilja ge dig in i ledarskapets underbara värld så finns många möjligheter för dig.

Utbildning

RF-SISU Halland stödjer unga ledare genom utbildningar, antingen hemma i föreningen eller i en extern utbildningsmiljö med tränare och ledare från olika idrotter. Varje år genomför vi även nätverksträffar för dig som är ledare mellan 13-20 år.

Våra nätverksträffar och idrottsövergripande utbildningar finns alltid att finna under rubriken "sök utbildning" på vår hemsida.

Gå till sök utbildning

Här nedan berättar vi om några av de möjligheter som finns.

Introduktionsutbildning för tränare

Introduktionsutbildning för tränare och föreningsledare är en perfekt start för dig som skulle vilja nosa på hur det faktiskt skulle vara att axla en första tränarroll. Men den passar förstås lika bra för dig som vill utveckla ditt ledarskap och kanske få lite teori bakom allt det arbete du redan genomför. De här utbildningarna kan genomföras digitalt. Men om ni är några stycken som är sugna på att lära er mer kommer vi gärna ut till er förening och håller utbildningen på plats.

Grundutbildning för tränare med fokus på unga

Om du är sugen på att lära dig allt om grunderna i ett tränarskap kanske Grundutbildning för tränare är något för dig.

Grundutbildningen bygger på aktuell forskning och ger dig en bra grund att stå på i din roll som tränare. Stor vikt läggs på ledarskap och hur du kan skapa goda förutsättningar för att de aktiva ska bli motiverade och få möjlighet att lära och växa som människor och idrottare. Du som tränare ska få ett bra stöd, känna dig trygg och bli inspirerad till att skapa egna träningar där de aktiva mår bra, har roligt och utvecklas.

Inkluderande ledarskap för att möta idrottare med NPF

Några av de barn och ungdomar vi möter i idrottshallen, på planen eller i bassängen har olika former av NPF-diagnoser. Du som tränare har stor betydelse för vilket klimat de möter och om de känner sig välkomna och sedda eller inte. Om du och dina tränarkollegor är intresserade av att lära mer kring de här frågorna anordnar vi gärna en temakväll i er förening.

Ungdomsinitiativ

Har du en idé på hur ni kan få fler unga att stanna kvar i din idrottsförening? Då kan du söka projektstöd genom RF-SISU Halland. ”Ungdomsinitiativ” är ett stöd som riktar sig till unga föreningsengagerade och kan användas för att förverkliga tankar och idéer om hur föreningen kan behålla sina ungdomar längre. Boka en tid med din förenings idrottskonsulent för att påbörja ansökan!

Riktlinjer för att söka pengar

  • Du/ni som söker är 13-20 år och initiativtagare till projektidén.
  • Innan ni skickar in ansökan så bokar ni tid med föreningens idrottskonsulent på RF-SISU Halland för att bolla era idéer.
  • Ni gör ansökan och återrapporten i föreningens IdrottOnline. Ta hjälp av den i föreningen som har behörighet.
  • Det ni kan söka bidrag för är åtgärder som hjälper till att få fler ungdomar att stanna kvar i er idrottsförening.

Sidan publicerades: 18 oktober 2022

Projektstöd: Barn- och ungdomsidrott

Hos oss på RF-SISU Halland kan din idrottsförening söka projektstöd för att utveckla er barn- och ungdomsverksamhet i linje med målen i Strategi 2025. Stöd kan också sökas från din idrotts specialidrottsförbund.