Skolan möter föreningslivet genom rörelsesatsningen

Genom Rörelsesatsningen i skolan får elever möjlighet att upptäcka nya idrotter och föreningar i sin närmiljö. I början av maj var det årskurs 4 och 5 på Torups skola som fick besöka Rydö Golfklubb och Hylte Ryttarförening.

Sidan uppdaterades: 20 maj 2025

Det är en solig men lite kylig morgon när eleverna från Torups skola kliver av bussen vid golfbanan. På plats väntar Mats Bengtsson, som ansvarar för kansliet och medlemmarna i Rydö Golfklubb. Han är själv gammal idrottslärare och brinner lite extra för barn och ungdomar.

– Vi har inte så många barn i föreningen. Vi har en del ungdomar i 15–16-årsåldern men skulle vilja fylla på underifrån, berättar Mats.

För att sänka trösklarna har klubben gjort det enkelt att börja, och förhoppningen är att några av barnen ska fastna för golfen.

– Det ska vara lätt att komma hit. Vill man börja är det helt gratis och utrustning finns att låna.

Idag är det årskurs 5 som får börja på golfbanan. Mats berättar lite om föreningen och klassen delas sedan i två grupper. Ena halvan går till rangen för att träna långa slag, medan den andra tränar puttar tillsammans med idrottsläraren Mikael.

Samverkan som gör skillnad

Mats berättar att föreningen blev inbjuden till en informationsträff om skolsamverkan som RF-SISU Halland höll i. Under träffen fick de möjlighet att prata direkt med rektorer och idrottslärare från flera skolor i kommunen.

– Det var jättebra att få prata med rätt person på skolan direkt, säger han.

Rydö Golfklubb och Hylte Ryttarförening, som ligger alldeles intill golfbanan krokade arm direkt och bestämde sig för att samarbeta kring skolsamverkan.

– Busskostnaden är en stor kostnad för skolorna, så vi tänkte att det var bra att samarbeta med ridklubben så att det bara blir en resa för eleverna, förklarar Mats.

Första gången på golfbanan

För Sebastian är det första gången på en golfbana. Han tycker det är roligast att slå långa slag, och klasskompisarna hejar när han lyckas slå bollen långt förbi den lilla grusvägen som går över rangen.

– Det är jättekul! Det är första gången jag spelar riktig golf. Jag har bara testat minigolf innan, men det här är mycket roligare, säger han.

Alla är inte lika förtjusta i golf. Elsa och Ebba, som båda har egna hästar, ser mest fram emot att få besöka ridklubben där de känner sig mer hemma.

– Golf är svårt. Det är bättre med hästar, säger de med ett leende. Men de tycker ändå att det är bra att få testa olika idrotter så att man vet vad man tycker är roligt.

Även idrottsläraren Mikael ser många fördelar med skolsamverkan.

– Vi vill såklart att barnen ska ha en meningsfull fritid, och det är bra att de får se vilket utbud som finns i kommunen. Dessutom blir det som en fortbildning för oss idrottslärare – vi kan inte allt om alla idrotter, så det är väldigt lärorikt att få vara ute hos föreningarna.

När hela klassen har fått testa både puttar och utslag på golfbanan är det dags att promenera bort till stallet. Även här delas gruppen i två. Ena gruppen går ner till ridbanan, medan den andra får packa höpåsar och ta hand om ridskolehästen Bruno.

En som snabbt är framme för att klappa Bruno är Manisa.

– Jag älskar djur! säger hon.

Hon berättar att hon ville börja rida när hon var yngre men att hon tyckte det var lite läskigt när hon testade. Inför dagens ridning är hon lite nervös. Men efter att ha skrittat några steg slappnar hon av.

– Jag är så glad att jag vågade, säger hon glatt efter att ha hoppat av.

Rörelsesatsningen

Alltför många barn och unga sitter stilla. RF-SISU Halland jobbar för att främja fysisk aktivitet genom att bygga broar mellan skolan, barnen och föreningslivet.

Vi vet att fysisk aktivitet är bra för barns mående, för resultaten i skolan och för folkhälsan. Samtidigt visar forskningen att barn och unga rör sig för lite och är stillasittande en för stor del av dagen. I dag når bara 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna den rekommenderade nivån på 60 minuters fysisk aktivitet om dagen.

Samverkan för fler barn i rörelse

Därför jobbar RF-SISU Halland med något som vi kallar rörelsesatning. Arbetet handlar om att skapa skol- och föreningssamverkan med målsättningen att sänka trösklar så att fler barn hittar till föreningslivet.

Rörelsesatsning är ett regeringsuppdrag och bedrivs i RF-SISU-distrikt över hela landet. Satsningen riktar sig till alla barn i årskurs F till 9, men framför allt de som är minst aktiva. Under de här åren skapar barn vanor som har stor inverkan på deras mående och även hälsa senare i livet.

Sidan publicerades: 20 maj 2025

VI ARBETAR MED

Hitta kontaktuppgifter till er idrottskonsulent.

Läs mer om hur RF-SISU Halland företräder, stödjer och skapar förutsättningar för halländsk föreningsidrott att utvecklas.

Läs mer om vad vi arbetar med

MER INFORMATION