Bengt-Åke och Robert under en övning tillsammans

Bengt-Åke och Robert under en övning tillsammans

Bouleklubben Tullbron lyfter spelet med mental träning

På initiativ av de döva spelarna har Bouleklubben Tullbron i Falkenberg introducerat mental träning för att förbättra prestationerna och välmåendet. Nyligen har klubben genomfört en satsning som inte bara syftar till att förbättra spelarnas prestationer på boulebanan, utan också deras mentala styrka. Med hjälp av teckenspråkstolk och engagerade deltagare har utbildningen blivit en succé.

Sidan uppdaterades: 7 mars 2025

I BK Tullbron tränar ett tiotal döva boulespelare tillsammans ett par gånger i veckan och deltar regelbundet i matcher på helgerna. De hade önskemål om att utveckla den mentala delen och kontaktade därför sin idrottskonsulent hos RF-SISU Halland. Nu har gruppen nyligen genomfört en utbildning bestående av tre fysiska utbildningstillfällen. Vid varje tillfälle har en teckenspråkstolk varit närvarande för att tolka och säkerställa att alla deltagare kan ta del av innehållet. Träffarna leddes av Jan-Olof Johansson, föreningens idrottskonsulent, och har utgått från innehållet i boken "Mental träning för alla - en bok för dig som vill må bra, utvecklas och prestera bättre".

Under Jan-Olofs ledning har deltagarna genomfört olika övningar med teman som tankens kraft, att må bra och att sätta mål. Mellan träffarna läste gruppen kapitel ur boken och diskuterade innehållet i lärgrupper. Stämningen under utbildningstillfällena var mycket positiv och deltagarna var ivriga att lära sig nya tekniker för att förbättra sitt spel och sitt välmående.

En av övningarna gruppen har fått göra handlade om affirmationer, där deltagarna skulle omformulera negativa påståenden till positiva. Till exempel: "Det går inte" blev "Det går" eller "Det är inte omöjligt". Denna övning hjälpte deltagarna att se på sina utmaningar med nya ögon och att hitta styrka i positiva tankar.

Material till övningen "tänk positivt".

En annan övning fokuserade på att skriva ner positiva saker om en kamrat i laget och sedan förmedla dessa till personen. Jan-Olof betonade vikten av att berömma varandra i laget för att stärka gruppen. Deltagarna märkte snabbt hur positiv feedback kunde höja lagandan och skapa en starkare gemenskap.

- Det kändes bra, men lite genant, berättade deltagaren Robert genom teckenspråkstolken.

Robert Hermansson, som har vuxit upp och idrottat med hörande och har en del tidigare erfarenhet av mental träning från hockey och bowling, tycker att den mentala träningen i boulen känns bra.

- Dagens övningar kändes bra, att man kan vända allt till något positivt, berättar Robert.
Han uppskattar särskilt hur de nya teknikerna kan tillämpas både på och utanför boulebanan, och hur de bidrar till en mer positiv inställning i vardagen.

Bengt-Åke Malmberg, som till skillnad från Robert har vuxit upp i en döv familj och inte har någon erfarenhet från idrottande med hörande, har fått lära sig mycket nytt.

- Det är fantastiskt bra, man kan ändra mycket bara genom att tänka annorlunda, berättar Bengt-Åke genom tolken.

Han bestämde sig efter första träffen för att börja ta intensiva promenader varje dag för att bli en bättre boulespelare.

- Jag tror det kommer bli ett bättre spel till 99%, fortsätter han.

Bengt-Åke ser fram emot att fortsätta använda de tekniker han lärt sig för att förbättra sitt spel och sitt välmående.

För idrottskonsulenten Jan-Olof har de tre träffarna varit en rolig utmaning.

- Man måste tänka till lite innan. Till exempel får man dra ner tempot och ta pauser för att teckenspråkstolken ska hinna med att förmedla det man säger, berättar han.

Alla deltagarna är överens om att mental träning är viktigt, och de ser fram emot att fortsätta utvecklas som spelare och att stärka gemenskapen i laget.

Sidan publicerades: 7 mars 2025

VI ARBETAR MED

Hitta kontaktuppgifter till er idrottskonsulent.

Läs mer om hur RF-SISU Halland företräder, stödjer och skapar förutsättningar för halländsk föreningsidrott att utvecklas.

Läs mer om vad vi arbetar med

LÄRGRUPPER

Hitta kontaktuppgifter till er idrottskonsulent.

Samtal sätter idéer i rörelse och utvecklar föreningen. Lärgruppen är en enkel metod när din förening eller ditt lag vill lära något nytt och utvecklas tillsammans. Vi hjälper er med verktyg, tips och idéer för ert lärande.

Läs mer om lärgrupper