Alexander Edqvist, Sveriges Skateboardförbund

Alexander Edqvist, förbundsutvecklare på Sveriges Skateboardförbund

Projektet som får barn med NPF att fortsätta med skateboarden

Många barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) slutar att idrotta redan vid 9 år. Sveriges Skateboardförbund har därför startat projektet Attending, som lockar många med NPF till skateboardåkning. Halmstad Skateboardklubb deltar i projektet, som syftar till att utbilda ledare och ge barn med NPF möjlighet att fortsätta idrotta och delta i föreningslivet.

Sidan uppdaterades: 13 november 2024

Alltför många barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) slutar idrotta vid 9–12 års ålder, när andra barn idrottar som mest, enligt Attentions rapport ”Färre krav och större tydlighet”. Sveriges Skateboardförbund har uppmärksammat att många personer med NPF dras till skateboard, en aktivitet baserad på lust och spontanitet som passar de flesta människor med olika behov.

Projektet Attending går ut på att utbilda ledare i de lokala skateboardföreningarna runt om i Sverige. Denna satsning syftar till att inspirera och ge det stöd som barn med NPF behöver för att börja och fortsätta åka skateboard, få en aktiv fritid och komma in i föreningslivet.

Alexander Edqvist är förbundsutvecklare på Sveriges Skateboardförbund och är intiativtagaren bakom projektet.

- Alla ledarutbildningar som riktar sig till barn och unga med NPF har stort fokus på lagidrotter. Därför ville vi fylla luckan och ta fram en ledarutbildning som riktar sig till skateboard och spontanidrott, berättar Alexander.

Inspirationen till projektet kommer från Skövde Skateboardförening som 2015 genomförde ett projekt vid namn ”Kul på hjul” med Attending bygger förbundet vidare på deras satsning för att nå fler föreningar och barn. Sedan starten av Attending 2022 finns det 36 utbildade föreningar i Sverige.

- Vi kan se att 90% av alla föreningar som gjort en riktad satsning med Attending har fortsatt efter projektets slut, och 40% av de unga fortsätter med skateboarden även om deras förening slutar med satsningen för NPF, berättar Alexander.

Satsningen riktar sig i första hand till barn och unga som har svårigheter med reglering av uppmärksamhet, impulskontroll, aktivitetsnivå och/eller samspelet med andra människor.

– Jag har träffat föräldrar vars barn knappt har kunnat gå i en galleria eftersom det har blivit för mycket intryck. Skateboarden har hjälpt barnen att få bättre fokus vilket också har märkts på skolresultaten. Min teori är att det beror på att skateboard är så svårt att man verkligen behöver stänga ute allt annat och bara fokusera på sig själv och brädan, fortsätter han.

Frej

Här är alla välkomna

En av de lokala skateboardföreningarna som har NPF-certifierade skatecoacher är Halmstad Skateboardklubb. Skateklubben är nu inne på sin fjärde termin med Attending och varje vecka kommer cirka 15 barn och ungdomar för att åka skateboard i klubbens lokaler.

En av de som hittat till skateboarden och Attending är 9-åriga Frej. Nina Aronsson, mamma till Frej som uttrycker sin tacksamhet:

– Det är så fint med skateboardklubben för här är alla välkomna och alla är lika mycket värda.

Nina berättar att sonen tidigare har testat på fotboll men hon upplever att han inte riktigt förstod syftet med lagsport, och att det var alldeles för mycket runt omkring som störde. Med skateboarden kan Frej istället fokusera fullt ut på sig själv och sin åkning. Trots att Frej började med skateboarden för bara en månad sedan har han redan utvecklats mycket.

– Det är helt klart en av veckans höjdpunkter för honom, berättar mamma Nina.

Och Frej håller med - skateboard är mycket roligare än fotboll!

Sidan publicerades: 13 november 2024

VI ARBETAR MED

Hitta kontaktuppgifter till er idrottskonsulent.

Läs mer om hur RF-SISU Halland företräder, stödjer och skapar förutsättningar för halländsk föreningsidrott att utvecklas.

Läs mer om vad vi arbetar med