På Strandtorp GK samlas damerna för golf och lärande

Det är en härlig kväll på Strandtorp Golfklubb i Halmstad. Solen strålar över välskötta fairways och greener, och vinden svalkar lite lagom – ett perfekt väder för golf med andra ord. Ikväll har fjorton damer i blandade åldrar samlats för kvällens runda i damligan. I anslutning till spelet diskuteras även ”dagens fråga” som ikväll handlar om regler för golfbilar.

Sidan uppdaterades: 10 juli 2024

Agneta Nilsson är tävlingsansvarig i föreningen och är också den personen som ansvarar för Damligan och håller ihop arbetet i lärgrupperna. Damligan är precis som det låter ett seriespel för kvinnliga golfare och består av ett glatt gäng damer mellan 40 och 85 år som träffas varje tisdag. Vissa har spelat länge medan andra är nybörjare, i damligan får alla vara med. Från och med i år jobbar damligan även med lärgrupper i samband med sina golfrundor.

- Det har varit väldigt uppskattat, berättar Agneta.

Frågorna fokuserar mycket på golfens vett och etikett, och till exempel om hur damligan tar hand om nya golfare på bästa sätt för att de ska känna sig välkomna i föreningen. Agneta berättar att de tidigare varit problem med tråkig attityd på golfbanan.

- Vi jobbar med både mjuka och hårda frågor. För ett tag sedan hade vi till exempel Rosa Bandet-tema när vi pratade om bröstcancer, men det blir också rena frågor om olika golfregler, fortsätter hon.

Agneta förbereder inför kvällens bollar

Agneta förbereder inför kvällens bollar

”Vem får köra golfbil enligt Svenska Golfförbundet?”

I dagens andra boll går, förutom Agneta, Margareta Persson, Marita Ortstam, Maud Ohlsson. Under spelet diskuteras dagens fråga livligt. Ikväll handlar det om regler för golfbilar, och åsikterna går isär. Någon hävdar att det är olika på olika golfbanor medan en annan tror att det behövs ett läkarintyg eller att man ska vara i en viss ålder.

- Jag tror inte att man behöver ha körkort i alla fall, man kör på inhägnat område så det kan inte behövas, resonerar någon högt inför gruppen.

Agneta som är den som ligger bakom dagens frågeställning ställer en del följdfrågor för att få damerna att tänka till. När dagens alla bollar är spelade och hela gruppen åter samlas kommer hon se till att alla får rätt information om vad det är som faktiskt gäller.

Maud började spela golf som nybliven pensionär och har nu hunnit spela golf i lite drygt 18 år.

- Jag tycker det är bra med de här lärgrupperna, det är mycket som har hänt sedan jag började och det är inte lätt att hålla reda på allt, berättar hon.

Agneta puttar påhejad av Margareta och Maud

Full fokus. Från vänster: Margareta, Agneta & Maud

Sidan publicerades: 10 juli 2024