Med nya ytor hoppas Varbergs Kraftsportklubb locka fler yngre

Varbergs Kraftsportklubb kämpar för att locka yngre medlemmar. Trots konkurrens från kommersiella gym har klubben stora ambitioner och nyligen utökats med en ny lokal för barn- och ungdomsträning. Med hjälp av projektstöd från RF-SISU Halland har klubben investerat i byggmaterial, gymgolv, konstgräsmatta och en gymsläde. Förhoppningen är att detta ska locka ännu fler ungdomar till sporten.

Sidan uppdaterades: 7 juni 2024

I en källarlokal i utkanten av Varberg huserar Varbergs Kraftsportklubb. Klubben bildades 2020, men på grund av pandemin så var det först under förra året som verksamheten kunde komma i gång ordentligt. Med 64 medlemmar, där majoriteten är över 30 år så är en önskan från föreningen att locka till sig yngre medlemmar. Under vintern erbjöd de en 10-veckors ungdomsträning, men tyvärr var det endast tre ungdomar som fortsatte efteråt. Konkurrensen från kommersiella gym, där ungdomarnas kompisar ofta tränar, är en stor utmaning.

- Drömmen är att fylla lokalerna. I en perfekt värld skulle alla komma hit och träna, och lokalerna skulle vara så fulla att det inte fanns plats för fler, berättar föreningens kassör Peder Klingborg.

Redan från 11 års ålder får man tävla, och klubben ser fram emot höstens serietävling. Hos Varbergs Kraftsportklubb fokuserar man både på tyngdlyftning och styrkelyftning.

Nya möjligheter efter projektstöd

Nyligen fick klubben ett erbjudande från hyresvärden att överta en lokal intill den befintliga, och efter en omröstning på årsmötet tackade klubben ja. Med den nya större lokalen ges bättre möjlighet till vidareutveckling av barn- och ungdomsträningen. Mer yta innebär att de populära cirkelfyspassen kan genomföras på ett mer varierande och säkrare sätt utan trängsel. Dessutom har klubben nu fått utrymme för paraverksamhet och ett samarbete med Varbergs Parasport är redan på gång.

- Vi har frågat de ungdomar som tränar kontinuerligt hos oss vad de ville ha i den nya lokalen. Alla var överens att dom vill ha en yta för funktionell träning, berättar Peder.

Med hjälp av projektstödspengar från RF-SISU Halland kunde föreningen köpa in byggmaterial, gymgolv, konstgräsmatta samt en gymsläde till den nya delen av föreningslokalen. Nu hoppas Peder och föreningen att få fler ungdomar ska intressera sig för sporten.

Peder visar upp föreningens nya gymsläde

Peder visar upp föreningens nya gymsläde

Projektstöd Anläggning

Riksidrottsförbundet avsätter årligen medel till Projektstöd IF Anläggning med det huvudsakliga syftet att skapa nya aktivitetsytor och idrottsmiljöer för barn och ungdomar. Stödet kan sökas av idrottsföreningar anslutna till Riksidrottsförbundet och ansökan handläggs av RF-SISU Halland.

Följande stöd går att söka inom projektstöd anläggning:

Sidan publicerades: 7 juni 2024

KONTAKT

Hitta kontaktuppgifter till er idrottskonsulent.

Alla föreningar har en egen idrottskonsulent att bolla tankar och idéer med.

Här finns kontaktuppgifter till oss!